Het M HKA presenteert een grote solotentoonstelling van een van de meest invloedrijke kunstenaars uit de Verenigde Staten: Jim Shaw. Zijn eigenzinnige beeldtaal is doorspekt met referenties uit de populaire Amerikaanse cultuur. De laatste jaren focust hij meer dan ooit op de frictie tussen conservatieve en progressieve denkkaders. The Ties That Bind belicht de kernmotieven uit Shaws praktijk en brengt zijn recente werk onder de aandacht.

Sinds de late jaren 1970 bouwt Jim Shaw aan een complex en spannend oeuvre dat bestaat uit schilderijen, sculpturen, installaties, foto’s, tekeningen, films en muzikale performances. Pop art, stripverhalen, Hollywoodfilms, karikaturen of andere Americana-cultuurvormen maken essentieel deel uit van zijn werk, naast aspecten van religie, volksgeloof, vrijetijdscultuur en amateurkunsten. Zijn diepgaand kritisch onderzoek naar de manier waarop we waarden en overtuigingen construeren gaat samen met een onuitputtelijk rijke beeldtaal.Voor het eerst wordt recent werk getoond op grote schaal in zijn eerste solotentoonstelling in België. De internationaal gerenommeerde cultkunstenaar werkte actief mee aan de expo, en creëert bovendien een nieuw grootschalig audiovisueel werk voor het M HKA.

The Ties That Bind plaatst intieme ensembles van foto’s en tekeningen naast imposante immersieve installaties. Anders dan een klassiek overzicht te bieden, licht deze tentoonstelling de kernmotieven van de kunstenaar uit. Het haar, dominante mannelijke figuren of huishoudapparaten: het zijn thema’s waar Shaw doorheen zijn carrière bijna obsessief naar weerkeert.The Wig Museum bijvoorbeeld bestaat uit een reeks pruiken van allerlei historische figuren, en vormt zo haast een minitentoonstelling op zichzelf.

The Ties That Bind dompelt je onder in de allegorische wereld van Jim Shaw, waarin traditie en vernieuwing, popcultuur en politiek, en maatschappijkritiek en humor nauw met elkaar zijn verweven.

Beeld: Jim Shaw, The Ties that Bind, 2017 – © Jim Shaw. Courtesy the artist and Maurice and Paul Marciano Art Foundation