Huis Marseille presenteert in september een solotentoonstelling van de Duitse fotograaf Jochen Lempert (1958, Moers, Duitsland). Zijn poëtische zwart-witfoto’s, geïnspireerd door zijn wetenschappelijke achtergrond in biologie, tonen de natuurlijke wereld in zijn meest uiteenlopende vormen. Natural sources is de eerste grote solopresentatie van Lemperts werk in Nederland.

Opgeleid als bioloog en libellenspecialist, beschikt Jochen Lempert over een uitgebreide kennis van de natuur. Zijn wetenschappelijke achtergrond ligt ten grondslag aan de manier waarop hij zijn observaties van de vele verschijningsvormen van flora en fauna vastlegt. Met een poëtische benadering van zijn onderwerpen nodigt Lempert de toeschouwer uit om op een andere, empathische manier te kijken naar wat de natuur ons biedt.

De titel van de tentoonstelling, Natural sources, verwijst deels naar de natuurlijke hulpbronnen die mensen als vanzelfsprekend lijken te beschouwen. Dit blijkt uit de geleidelijke uitputting van niet-hernieuwbare hulpbronnen zoals fossiele brandstoffen of de vervuiling van de oceaan met plastic afval. In bredere zin onderzoekt Lempert in zijn werk de steeds veranderende relatie tussen mens en natuur. De kunstenaar onderzoekt, verzamelt en categoriseert zijn onderwerpen als een wetenschapper, maar legt tegelijkertijd dieren, planten en micro-organismen vanuit een gelijkwaardig gezichtspunt vast. Zijn werk verkent de (soms verstoorde) relatie tussen natuur en cultuur en nodigt de toeschouwer uit om op zoek te gaan naar hun gedeelde herkomst. Met zijn benadering van de natuur wijst Lempert ons op de manier waarop de mens meestal voorop wordt gesteld in onze kijk op de wereld.

De tentoonstelling Natural sources brengt enkele vroege series, zoals The skins of Alca impennis, samen met de collectiestukken Oiseaux-Vögel (1997-2004) en de recente collectieaanwinst Ivy shadow and horse (2021), aangevuld met recentere werken. De selectie van de werken, die zonder chronologische hiërarchie naast elkaar worden geplaatst, wordt door Lempert voor iedere tentoonstelling aan de context van het museum aangepast. Hij selecteert de foto’s zorgvuldig, altijd op zoek naar subtiele associaties en kruisverwijzingen bij naast elkaar hangende werken.

Natural sources is in samenwerking met het Centre Pompidou en ProjecteSD tot stand gekomen en zal na de tentoonstelling in Huis Marseille doorreizen naar C/O Berlin.

Johannisbeeren, 2022 © Jochen Lempert/VG Bild-Kunst, Bonn 2022. Courtesy ProjecteSD, Barcelona and BQ, Berlin
Schmetterlingshafte, 2019 © Jochen Lempert/VG Bild-Kunst, Bonn 2022. Courtesy ProjecteSD, Barcelona and BQ, Berlin
Sudden Spring, 2018n © Jochen Lempert/VG Bild-Kunst, Bonn 2022. Courtesy ProjecteSD, Barcelona and BQ, Berlin
Kirschen, 2019 © Jochen Lempert/VG Bild-Kunst, Bonn 2022. Courtesy ProjecteSD, Barcelona and BQ, Berlin