In deze wisseltentoonstelling zijn voor het eerst in 30 jaar de topstukken te zien uit een verzameling van zo’n 600 werken van de vermaarde Zeeuwse kunstenaar.

Bij leven was Johan Melse (1887-1968) een hoog gewaardeerd kunstenaar. Vooral zijn grafische werk won prijzen en werd veel in tijdschriften en schoolboeken gepubliceerd. Daarnaast was hij lange tijd geliefd tekendocent aan verschillende scholen in Goes. Sinds december 1997 is bij het kantoor van verzekeringsmaatschappij ZLM een metersgrote schildering van Melse’s beroemde gravure “Ploegende Paarden” te zien als eerbetoon aan de Goese grootmeester van de houtsnede.

Hoewel het toch vooral de hout- en linosneden van Melse zijn die nog bekendheid genieten was hij bedreven in tal van technieken – zijn schilderwerken, geïnspireerd door zijn Belgische leermeester Gerard Jacobs (die aan de wieg van de kunststroming ‘scheldeluminisme’ stond) tonen in een warme goudgele gloed de landschappen bij de Bevelandse dorpen, in elegante krijttekeningen zien we de invloed van zijn goede vriend Anton Pieck, en van historisch belang zijn onder meer zijn getrouwe verbeeldingen van de inpoldering van het Sloe en dijkherstel na de Watersnoodramp.

De bezoeker wordt dan ook uitgenodigd om ook voorbij het markante zwart-witte werk van de kunstenaar te treden – in het eerste deel van de tentoonstelling worden de hoogtepunten van dit werk, en de drukblokken waaruit ze vervaardigd zijn, getoond, daarna opent zich een wereld van kleur wanneer men wordt ondergedompeld in het veel minder bekende teken- en schilderwerk van Johan Melse, waarvan veel werken al ruim een halve eeuw niet te zien zijn geweest.