Tentoonstellingen aanmelden

John Constable

Teylers Museum, Haarlem

Teylers Museum presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling in Nederland met de mooiste tekeningen, aquarellen en schilderijen van de Britse kunstenaar John Constable (1776-1837), die wereldwijd wordt gerekend tot de beste landschapschilders aller tijden. Zijn sublieme olieverfschetsen van wolkenformaties en atmosferische lichteffecten zijn hoogtepunten uit de Romantiek. Vanuit Canada en Londen komen vele belangrijke internationale bruiklenen naar Haarlem. Ook wordt duidelijk hoe Constable zich liet inspireren door het realisme van de oude meesters uit de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst.

Constable was totaal gefascineerd door luchten en het weer. Veel kunstenaars gebruiken de lucht vooral als een achtergrond; bij Constable zijn lucht, licht en wolken telkens van allesbepalend belang. Geen schilder heeft ooit zo trefzeker lucht en landschap tot een eenheid gesmeed als hij. Constable keerde zich af van de sterk geïdealiseerde landschappen – toentertijd de norm – en koos ervoor om landschappen en luchten heel realistisch weer te geven. In zijn olieverfschetsen experimenteerde hij met een revolutionaire losse verftoets.

Geïnspireerd door de directe en niet geïdealiseerde manier waarop Jacob van Ruisdael, Rembrandt, Anthonie Waterloo en Peter Paul Rubens het gewone Nederlandse landschap weergaven, benaderde hij de natuur met een originele en open blik. De werken van Constable worden getoond samen met tekeningen en schilderijen van zijn grote voorbeelden uit de zeventiende eeuw. Teylers Museum vormt een perfecte omgeving voor de eerste Nederlandse tentoonstelling over Constable. Als hij Haarlem, de stad van wolkenschilder Ruisdael, zou hebben bezocht, was hij zeker in Teylers Museum de tekeningen en prenten van zijn grote voorbeelden komen bekijken.

Beeld: Windmill near Brighton, John Constable, Collectie: V&A

Van 19 sep 20 20

t/m 30 mei 20 21