Het thema boeken loopt als een rode draad door het oeuvre van de Haarlemse tekenaar en ontwerper Joost Swarte (1947). Speciaal voor het Prentenkabinet van Teylers Museum selecteerde hij de hoogtepunten uit zijn werk met het boek in de hoofdrol. Ode aan het boek is vanaf morgen, de eerste dag van de Stripdagen Haarlem, tot en met 30 oktober te zien.

Swarte maakte ontwerpen voor boekomslagen, bewegwijzering in een bibliotheek en vele ande­re grafische uitingen rondom boeken en lezen. Het thema past ook goed bij Teylers Museum, waar een belangrijke collectie natuurhistorische boeken en tijdschriften uit de achttiende en negentiende eeuw wordt bewaard.

Swartes stijl wordt bepaald door ‘de klare lijn’: duidelijke contourlijnen, platte vlakken met heldere kleuren. Zijn werk is daardoor helder en toegankelijk. In zijn strakke tekeningen verbeeldt hij alledaagse gebeurtenissen op een verrassende wijze, vol speelsheid en humor.

Joost Swarte is internationaal bekend door zijn tekeningen voor tijdschriften als Vrij Nederland, Humo en The New Yorker. Hij is daarnaast een veelzijdig ontwerper van posters, postzegels, logo’s en lettertypes. Ook ontwierp hij meubels, tapijten, glas-in-loodramen en zelfs gebouwen, waaronder de Toneelschuur in Haarlem.

Beeld: Joost Swarte – Ode aan het boek, Teylers Museum