– Van 23 september tot 15 oktober 2023 opent SEA Foundation haar deuren voor de solotentoonstelling van de veelzijdige Eindhovense beeldend kunstenaar Joran van Soest. Van Soest, werkt in diverse media zoals schilderkunst, keramiek, installatie en video. De expositie nodigt het publiek uit om herinneringen op te halen, en daarmee contact te maken om zo de eigen ervaringen te ontdekken, te bespreken en beter te begrijpen.

De expositieruimte van de SEA Foundation komt tot leven met een dynamische interactie tussen bewegende beelden, objecten en installaties. Hier gaat kunstenaar Joran van Soest aan de slag met zijn buitengewone visuele vaardigheden om menselijke interacties te vatten in persoonlijke verhalen. In deze artistieke omgeving onderzoekt hij de belevingswereld om hem heen en stelt hij vragen bij de rol van herinneringen. De tentoonstelling ontsluit voor het eerst een zorgvuldig geselecteerd deel van het archief van de kunstenaar, met onder andere keramische creaties, video’s en schilderijen. Van Soest beoogt hiermee een eigen universum te scheppen binnen de kunstruimte van SEA Foundation, waar bezoekers worden uitgenodigd om hun persoonlijke interacties als vertrekpunt te nemen om herinneringen tot leven te brengen en te delen.

Joran van Soest gaat in zijn werk op zoek naar complexe sociaal-maatschappelijke structuren en de manieren waarop deze structuren de individuele beleving en waarneming beïnvloeden. Zijn multimediale aanpak, inclusief performancekunst en het maken van collages, stelt hem en de toeschouwer in staat om te reflecteren op sociale constructies en individueel gedrag. Van een eenvoudig object of gebeurtenis maakt hij een vertrekpunt om de complexiteit van de geleefde ervaring en het dagelijkse leven te overdenken en een plaats te geven.

Over Joran van Soest

Joran van Soest is een Nederlandse beeldend kunstenaar die in 2018 afstudeerde aan de Kunstacademie AKV St. Joost in ‘s-Hertogenbosch. Zijn werk draait om de relatie met zijn omgeving, van onschuldige herkomst tot complexe volwassenheid, fysiek gezelschap tot peinzende contemplatie. Hij beweegt zich tussen deze uitersten en definieert zijn eigen interpretatie van het begrip Intersubjectieve Ruimte. Van Soest heeft zijn werk geëxposeerd in Nederlandse instellingen als Het NoordBrabants Museum, Art Amsterdam en Go Mulan, Amsterdam. Daarnaast heeft hij als resident gewerkt bij EKWC (Europees Keramisch Werk Centrum) in 2023 en Parallel Art Foundation in Boedapest (Hongarije) in 2022, en Berlin Residence in 2021 (met Monika Dahlberg) en De Fabriek, Eindhoven in 2020. Hij is genomineerd geweest voor prijzen zoals Tent Academy Awards 2018, Piket Kunstprijs 2018 en AG Eindhoven Kunstprijs 2020. Joran van Soest woont en werkt in Eindhoven.

Over SEA Foundation

SEA Foundation is een onafhankelijke door kunstenaars geleide stichting in Tilburg. Het op residencies gebaseerde programma met tentoonstellingen, leesgroepen en filmavonden wordt in alle facetten gedreven door beeldende kunst. SEA Foundation maakt deel uit van een internationaal netwerk van kunstinstellingen waar discussies over hedendaagse kunst en maatschappelijke vraagstukken zoals duurzaamheid worden gevoerd. Financieel wordt het programmma van SEA Foundation mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg, Provincie Noord Brabant en het Mondriaan Fonds.