De Boghossianstichting pakt uit met de allereerste tentoonstelling in België over Josef en Anni Albers. Deze twee pioniers van het modernisme hebben beiden met hun oeuvre mee de fundamenten van de 20e-eeuwse kunst gelegd. Met bijna honderd werken (schilderijen, assemblages, foto’s, grafische werken, textiel, films en meubelen) presenteert de tentoonstelling niet alleen een boeiende staal van hun respectieve oeuvre, maar laat ze ook zien hoe sterk hun onderlinge band was en hoe goed ze elkaar artistiek aanvoelden. Hun hele leven lang steunden en stimuleerden ze elkaar.

De tentoonstelling vindt plaats in de Villa Empain, oorspronkelijk ontworpen als woonst voor een koppel. De villa is een parel van de art-decoarchitectuur en kondigt met haar zuivere lijnen de moderne stijl aan. Het is dan ook een passend decor voor de presentatie van de internationale en uitgesproken moderne visie van het echtpaar Albers, en dan vooral de artistieke en pedagogische waarden die ze tot op heden belichamen.

De expo wil ook de erfenis van Josef en Anni Albers laten zien en de invloed die hun werken en onderricht hadden op kunstenaars als Olivier Gourvil, Linda Karshan, Mehdi Moutashar, Vico Persson, Leïla Pile, Charlotte von Poehl, Damien Poulain, Chloé Vanderstraeten en Bernard Villers.

Beeld: Josef Albers, Homage to the Square: Lone Light, 1974 (detail) | Anni Albers, W/Co, 1962 (detail)