Tentoonstellingen aanmelden

Joseph Sassoon Semah – Over Vriendschap…

Kunstmuseum Den Haag, Den Haag

Centrale thema’s in het werk van Joseph Sassoon Semah (1948, Bagdad) zijn ballingschap en gastvrijheid. Zelf wordt hij in 1950 samen met zijn ouders gedwongen te vertrekken uit Irak naar Israël en komt via Londen, Parijs en Berlijn in Amsterdam terecht. In de tentoonstelling brengt hij onder meer 36 architecturale modellen bijeen van huizen, een synagoog, school- en cultuurgebouwen die refereren aan de joods-liberale cultuur van zijn Babylonische voorouders, een cultuur die volgens hem buiten de herinnering amper nog bestaat.

Het werk van Sassoon Semah laat volop ruimte voor kritische reflectie op identiteit, geschiedenis en traditie, en maakt deel uit van een langdurig onderzoek van de kunstenaar naar de relatie tussen het jodendom en het christendom als bronnen van de westerse kunst- en cultuurgeschiedenis. In alles resoneert het streven van zijn grootvader, de opperrabbijn van Bagdad, om de dialoog te bevorderen tussen verschillende religies en wereldbeelden.

Beeld: Joseph Sassoon Semah, installatiefoto van architecturaal model gebaseerd op de graftombe van Ezechiël, Irak, locatie: Fatih Moskee, Amsterdam 2019, hout, wit katoenen band, twee schagen, 2019. Foto: Ilya Rabinovich © On Friendship / (Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam, Stichting Metropool Internationale Kunstprojecten

Van 31 okt 20 20

t/m 29 aug 20 21