Koningin Juliana kreeg gedurende haar leven ruim zeshonderd poppen cadeau. Deze zijn ondergebracht bij de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. Een selectie van ongeveer zeventig poppen is van 29 oktober t/m 26 februari 2023 in Museum Hoeksche Waard te zien.

In haar jeugd kreeg Juliana vooral poppen met Nederlandse klederdracht. Later ontving zij ook poppen van internationale delegaties. De poppen staan symbool voor het land, de cultuur, het beroep of de vereniging van de schenker. De collectie weerspiegelt zodoende de maatschappelijke en historische ontwikkelingen over een periode van bijna een eeuw. Grote foto’s geven een beeld van verschillende periodes uit het leven van Juliana.

Bruiklenen van musea in Sommelsdijk en Goes en van particulieren vertegenwoordigen samen met kleding en poppen uit de eigen museumcollectie de klederdracht van de Zuid-Hollandse Eilanden en de provincie Zeeland. Ook worden herdenkingsvoorwerpen gerelateerd aan Koningin Juliana tentoongesteld.

De videoclip geeft een indruk van de expositie weer. Het is de moeite waard om de reizende tentoonstelling door Nederland en Duitsland te bezoeken. Museum Hoeksche Waard is de laatste locatie waar deze opgesteld is.

Beeld: Pop met krullenmuts en kiep, collectie