Van 9 september 2023 tot 21 januari 2024 presenteert Keramis Julie Decubber. Tessons Exquis,
een tentoonstelling die hedendaagse keramiek verkent door het prisma van sieraden.

Tessons Exquis is een menselijke, plastische en sonische ervaring die een eerbetoon brengt aan hedendaagse keramiek, door het afval van vijftien vrouwelijke keramisten te hergebruiken om er sieraden van te maken.

Sinds enkele jaren, Julie Decubber (1984) wijdt zich aan de sacralisering van een niet-kostbaar materiaal, de fijne aardewerken plaat, die ze omvormt tot een kostbaar object. Ze haalt juwelen en merkwaardige voorwerpen tevoorschijn (sieraden, broches, ringen…), telkens unieke stukken met de hand gemaakt.

Julie Decubber zet haar keramische verkenningen hier voort door een onderdompeling aan te bieden in de eclectische wereld van hedendaagse keramiek. Vijftien collega-keramisten vertrouwden hem hun afval toe, dit gevoelige materiaal, gedoemd te verdwijnen. Julie Decubber brengt hulde aan hen door een verzameling van vijftien “sieradenportretten” te creëren, waarbij ze hun scherven als materiaal gebruiken, en zo de persoonlijkheden van de keramisten onthult die op de hare zijn gelegd, als prachtige lijken. De fragmenten, die juwelen zijn geworden, onderhouden een nieuwe band, die van de intieme relatie. Halverwege tussen juweel en documentaire, is dit project gehuld in een soundscape, geregisseerd door Laure-Anne Bomati en vastgelegd tijdens ontmoetingen in het veld, onderbroken door foto’s van getuigen.