Najaar 2023 brengt H’ART Museum een tentoonstelling over Gaius Julius Caesar (100 – 44 v. Chr.). Deze allereerste solotentoonstelling in Nederland over Caesar wordt georganiseerd in samenwerking met twee Italiaanse musea, Museo Archeologico Nazionale en Museo Nazionale Romano en tal van musea in Duitsland en Nederland.

De tentoonstelling laat het levensverhaal van de Romeinse veldheer, politicus, staatsman en schrijver zien. De dictator aan wie we de maand juli te danken hebben, aan wie de titel ‘keizer’ is ontleend, die viel voor Cleopatra en grote delen van het huidige Europa bruut aan zijn gezag onderwierp. Op 15 maart 44 voor Christus werd hij door een groep tegenstanders doodgestoken. Het leven van Caesar trekt in deze biografische tentoonstelling in elf scènes voorbij. Compleet met schaduwkanten en mythevorming. Het is een tentoonstelling over een alleenheerser die menig leider inspireerde. Zowel Karel de Grote als Paus Julius II, Napoleon en Mussolini claimden zijn erfenis. Zijn dood is de geschiedenis ingegaan als de bekendste politieke moord ooit. In de tentoonstelling wordt hier uitvoerig op ingegaan. De aanslag op hem wordt als een plot ontrafeld. Het theater van Pompeius (nu Largo di Torre Argentina in Rome) is de crime scene.

Ook zijn invloed op Nederland komt aan bod. In zijn boek Oorlog in Gallië (De bello Gallico) verhaalt Caesar zelf over zijn overwinning nabij de samenvloeiing van Maas en de Rijn. Vandaag de dag wordt aangenomen dat hij niet de Rijn maar de Waal bedoelde. Recent hebben archeologen in het Noord-Brabantse plaatsje Kessel, waar de twee rivieren elkaar bijna raken, daadwerkelijk sporen gevonden van een slagveld. De veldslag die Caesar zelf beschrijft (en dateert in 55 v. Chr.) lijkt hiermee te zijn gelokaliseerd. De Romeinen vermoorden tijdens de slag mannen, vrouwen en kinderen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam doen al enige jaren onderzoek naar deze ramp. In 2015 gebruikte prof. dr. Nico Roymans (VU) de term genocide om recht te doen aan het bloedbad.