Amsterdam, 14 maart 2023 – Project Space On The Inside presenteert vanaf 26 maart Juxtaposed, een duo-tentoonstelling met een zeer uitgebreide selectie van het absurde en donkere werk van Aaron van Erp en het monumentale minimalisme van Steven Aalders. Een juxtapositie die getuigt van de twee polen die de mensheid blijven aantrekken: die van duisternis en die van licht.

De schilderijen en tekeningen van Aaron van Erp zijn te herkennen aan zijn gruwelijke figuren die elkaar geweld aandoen. Terwijl de schilderijen zich ont- vouwen op enorme doeken, verschijnen zijn personages als kleine, ongrijpbare schaduwen uit een duister onderbewust universum. In contrast met consumentenproducten zoals colaflesjes, gehaktballen, winkelwagentjes en feestmutsen, in een luchtig kleurenpalet met een handvol humoristische ti- tels, nodigt Van Erp de toeschouwer uit om een bijna ‘vrolijke’ blik te hebben op zijn fictieve taferelen. De tegenstelling tussen de donkere beelden en de humoristische elementen, onderstreept de absurditeit van het geweld dat we dagelijks consumeren via de reguliere media. Daarbij draagt deze tegen- stelling bij aan een vervaging van de scheidslijnen tussen tegenstrijdige concepten als realiteit en fictie, slachtoffers en daders, en goed en kwaad.

Steven Aalders staat bekend om zijn geometrisch abstracte olie- verfschilderijen, die doen denken aan het modernisme van Mondriaan en de Amerikaanse Minimal Art. Deze zijn eenvoudig van vorm, maar complex in kleurstelling, waarmee Aalders met verf ruimte en licht tracht te creëren. Aalders eigen onderzoek naar de kunstgeschiedenis heeft geresulteerd in een weloverwogen beeldtaal die de grenzen aanpakt die de grote modernisten voor hem hebben gevonden en doorbroken. Aalders hanteert zulke modernistische principes op een persoonlijke manier door ze te relateren aan concepten als tijd en ruimte, en ze te combineren met verschillende kleurconcepten uit de vroege kunstgeschiedenis. Deze heldere, eenvoudige harmonie die uit zijn abstracte composities naar voren komt, is voor Aalders een alternatief voor geweld en lelijkheid in onze samenleving.

Het cultiveren van duisternis door Aaron van Erp en de zoektocht van Ste- ven Aalders naar licht en warmte, staan tegenover elkaar in deze neven- schikking. Waar Van Erp de menselijke duisternis en geweld als geheel wil vastleggen, zoekt Aalders naar manieren om deze duisternis te vertalen in een heldere en eenvoudige taal.

Aaron van Erp maakt zelden voorstudies voor zijn werk en zijn schilderijen zijn vaak gebaseerd op vage ideeën, die pas vorm krijgen op het doek. Alles wordt gedreven door een intuïtieve reactie op wat uit zijn onderbewustzijn naar voren komt. Deze bizarre koortsdroom, die zich op het doek ont- vouwt, absorbeert de toeschouwer in het fictieve landschap van Van Erp en de toeschouwer wordt een deel van Van Erps eigen onderbewuste rui- mte. De minimale aanpak van Steven Aalders noopt echter tot een behoor- lijk grondig onderzoek, waarbij hij zoekt en zich oriënteert in een chaotische tijd die om orde vraagt.De magnifieke en gestructureerde composities van Aalders vangen het licht van de ruimte door middel van kleur, en het werk wordt een onderdeel van de ruimte waarin de toeschouwer zich bevindt. Waar van Erp de kijker verwelkomt in zijn eigen geïsoleerde duisternis, maakt Aalders een collectief licht mogelijk.

Beeld: persbericht