Van 15 december 2023 t/m 18 februari 2024 toont Japanmuseum SieboldHuis ‘Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga’. Deze presentatie van houten objecten in combinatie met schilderingen zal te zien zijn in de Panoramakamer. De Japanse meesterambachtsman Akihiko Maeda en de Nederlandse ontwerpster Carole Baijings hebben traditioneel Japans houtsnijwerk gecombineerd met Nederlands design. Het resultaat is een bijzonder samenwerkingsproject dat bekende beelden van schilder Kawahara Keiga (1833-1850) en van zijn leermeester Ishizaki Yūshi (1768-1846) uit de Siebold-collectie toont in een nieuw jasje.

De oorsprong van dit project is terug te voeren op de samenwerking tussen Philipp Franz von Siebold en Kawahara Keiga. In de periode van 1820 tot 1830 vervaardigde Keiga honderden schilderingen. Veel van deze werken zijn gemaakt in opdracht van Siebold. Hij verzamelde in het begin van de negentiende eeuw informatie uit Japan: planten, dieren, zaden en allerlei gebruiksvoorwerpen. Keiga speelde een cruciale rol bij het documenteren van Siebolds bevindingen op de Nederlandse handelspost Deshima. Als een fotograaf zonder camera legde Keiga het dagelijks leven in Japan vast voor Siebold. Het zijn deze authentieke schilderingen waar Carole Baijings en Akihiko Maeda hun inspiratie uit putten die leidden tot hedendaagse objecten waarin Oost en West, verleden en heden samenkomen.

In deze bijzondere samensmelting gebruiken Baijings en Maeda hout als drager van de objecten. De ontwerpen worden getypeerd door het kenmerkende handschrift van Baijings’ met een fluorescerende touch en het verfijnde houtsnijwerk van Maeda. Bij het zien van de houten objecten herkent de kijker direct de vormen van Keiga en Yūshi – de strak gerangschikte panden op Deshima, de lieflijke dolfijn, de goudgele yuzu – welke nu tot tastbare driedimensionale objecten zijn gemaakt.

Beeld: Carole Baijings and Akihiko Maeda working in Osaka on Wooden Narratives-scaled, Japanmuseum Sieboldhuis