Kaleidoscope of (Hi)stories; Kunst uit Oekraïne is het eerste overzicht van hedendaagse kunst uit Oekraïne in Nederland. Aangevuld met een belangrijke stukken uit de historische avant-garde van het land vertelt deze tentoonstelling het verhaal van de culturele identiteit van Oekraïne, tegen het decor van de landeigen spanning tussen vrijheid en onderdrukking, in schilderijen, tekeningen, video’s, installaties, performances, sculptuur, geluidswerk, fotografie en textiel.

Op 19 juni 2023 telde UNESCO 260 culturele Oekraïense plekken die zijn vernietigd of beschadigd sinds de Russische invasie in februari 2022. Samen met de Staatliche Kunstsammlungen in Dresden, Duitsland, heeft Museum de Fundatie zich daarom het volgende doel gesteld metdeze tentoonstelling: bijdragen aan de bescherming van het artistieke erfgoed van Oekraïne en het ondersteunen van hedendaagse Oekraïense makers, van wie velen hun land hebben moeten ontvluchten.

Met vier thema’s als uitgangspunt onthult de tentoonstelling de sterke verwevenheid van de turbulente Oekraïense geschiedenis, de permanente sociale en politieke onrust in het land en het werk van Oekraïense kunstenaars. Tegen onderdrukkingVergeten geschiedenissenRuimtes van vrijheid en Gedachten over de toekomst weerspiegelen ieder de dynamiek tussen de drang naar vrijheid en de mechanismen van onderdrukking.

Beeld: Zhanna Kadyrova, Palyanitsya, 2022, gevonden rivierstenen, video, bruikleen van de kunstenaar