Tentoonstellingen aanmelden

Kamerplanten

Het album is samengesteld door Adriaan van Laren. Van Laren was beheerder bij de Hortus Botanicus in Amsterdam. Het album over kamerplanten was zijn eerste album voor Verkade. Jac. Koeman tekende samen met Cornelis Rol en Jan Voerman jr. de afbeeldingen. In het album worden ruim 100 kamerplanten besproken en wordt uitgelegd wat deze planten aan verzorging nodig hebben.

Het succes van het kamerplanten-album kwam niet uit de lucht vallen. Kamerplanten werden in deze periode namelijk steeds populairder. De verstedelijking in Nederland ontwikkelde zich in rap tempo. Mensen wilden wel contact houden met de natuur. Met de bouw van nieuwe huizen ontstonden ook nieuwe ideeën en mogelijkheden voor de inrichting van huizen.

Ook nu zien we dat mensen nog steeds volop planten in huis halen, juist de jongere generaties creëren nu hun eigen urban jungles, in deze tijd waarin alles digitaal gaat is het verzorgen van planten een tastbare activiteit.

Hoewel de toon van Van Laren wat ouderwets is, is het album nog steeds verrassend actueel. Het staat vol met nuttige tips.

In de tentoonstelling zijn de originele tekeningen en aquarellen uit het album ‘Kamerplanten’ te bekijken.

Beeld: website Zaans Museum

Van 3 okt 20 20

t/m 29 jan 20 21