H’ART Museum en Centre Pompidou presenteren met trots hun eerste tentoonstelling samen. Over Wassily Kandinsky (Moskou 1866 – Parijs 1944). Dankzij de vrijgevigheid van de weduwe van de kunstenaar, Nina Kandinsky – die een grote hoeveelheid kunstwerken en documenten schonk – bezit Centre Pompidou een van de beroemdste en belangrijkste collecties van Kandinsky ter wereld. De tentoonstelling geeft een overzicht van Kandinsky’s artistieke oeuvre, een persoonlijke reis die hem tot een van de pioniers van de abstracte kunst maakte. Er worden meer dan 60 meesterwerken uit het beroemde Parijse museum getoond, waaronder de levensgrote Salon de Réception (1922). Te zien vanaf woensdag 19 juni tot en met zondag 10 november 2024.
Topstukken bekend
Deze tentoonstelling toont de hele artistieke carrière van de kunstenaar. Van zijn vroege figuratieve, bijna impressionistische werk tot de zo kenmerkende abstracte schilderijen, die uitmondden in meer organische en hybride vormen op doek. Inclusief cruciale werken als Mit dem schwarzen Bogen (1912), Im Grau (1919), Auf Weiss II (1923), Auf Spitzen (1928) en Entassement réglé (1938). Het laatstgenoemde werk was een paasgeschenk aan zijn vrouw Nina Kandinsky, geïnspireerd op de
Fabergé-eieren, gemaakt van edelstenen en email, die de tsaren traditiegetrouw aan hun vrouwen gaven. Enkele van zijn laatste schilderijen, zoals Accord réciproque (1942) en Peinture Inachevée (1944) tonen de apotheose van zijn werk.
Bauhaus Salon
Een van de absolute hoogtepunten in de tentoonstelling is de levensgrote Salon (1922), gemaakt door Kandinsky en zijn Bauhaus-studenten. Hoewel de beroemde creatie niet meer bestaat, werd de Salon gereconstrueerd in Parijs, onder toeziend oog van Nina Kandinsky, voor de opening van het Centre Pompidou in 1977. Nu, voor de grote opening van H’ART Museum, zal het immense doek zijn tijdelijke thuis vinden in Amsterdam. Andere documenten en objecten zoals schetsen, foto’s en
video’s vullen de tentoonstelling aan.
Kunst zonder grenzen
De biografie van Wassily Kandinsky is bijzonder. Geboren in tsaristisch Rusland, werd hij Duits staatsburger en een gevierd docent aan het Bauhaus in Weimar. Hij ontsnapte aan het opkomende fascisme en zocht zijn toevlucht in Frankrijk, waar hij in 1944 stierf als Frans staatsburger, net na de bevrijding door Général de Gaulle. Deze ongelooflijke reis weerspiegelt de rijkdom en diversiteit van zijn kunst. Net zoals de context van zijn tijd, gekenmerkt door een veranderende wereld, crises, oorlogen en revoluties, hem beïnvloedde als kunstenaar. Ook Kandinsky’s vriendschappen over de grenzen met andere kunstenaars zijn van invloed geweest op zijn artistieke leven; een beroemd voorbeeld hiervan is de Bauhaus-groep. Deze tentoonstelling laat in een unieke opstelling zien hoe de kunstenaar en zijn werk in de loop der tijd zich ontwikkelden.
Beeld: Wassily Kandinsky, Auf Weiss II, 1923. Collectie Centre Pompidou.