In samenwerking met de kunstenares Karin Kneffel presenteert het Max Ernst Museum Brühl van de LVR een omvangrijke tentoonstelling van ongeveer 80 van haar werken. De presentatie brengt olieverfschilderijen en aquarellen van 2004 tot heden samen en geeft een beknopt inzicht in het veelgelaagde oeuvre van een van de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de Duitse hedendaagse kunst. Een voorgevel van een huis in het avondlicht, een blik in een tentoonstellingsruimte, uitzichten op huiselijke interieurs – de zogenaamd vertrouwde sfeer in de werken van Karin Kneffel houdt slechts stand bij een eerste blik. Op het tweede gezicht irriteren optische brekingen, reflecties en ruimtelijke vervormingen onze visuele gewoonten.

In de werken van Kneffel overlappen verschillende niveaus van tijd en perceptie, die de kunstenaar verdicht tot complexe picturale uitvindingen door verwijzingen naar de geschiedenis van kunst, architectuur en film op te nemen. Illusie en werkelijkheid, verleden en heden, representatieve en droomachtige vervreemding vloeien in elkaar over en geven aanleiding tot bijna surrealistische momenten. Ondanks hun tastbare verschijning, ontworpen met de hoogste graad van perfectie, blijven de schilderijen van Karin Kneffel meestal raadselachtig gesloten en houden ze een mysterieuze afstand. Karin Kneffel werd internationaal bekend door haar humoristische dierenportretten, fruitstillevens op groot formaat en dubbelzinnig vormgegeven interieurgezichten. Geboren te Marl in 1957, studeerde de kunstenares aan de Kunstacademie van Düsseldorf bij Johannes Brus, Norbert Tadeusz en Gerhard Richter, die haar tot meesterstudente benoemde. Na een professoraat aan de Hochschule für Künste in Bremen doceert zij sinds 2008 aan de Akademie der Bildenden Künste in München. Karin Kneffel woont en werkt in Düsseldorf en München.

Foto: Karin Kneffel, Zonder titel, 2016, olieverf op doek, privécollectie, © VG Bild-Kunst, Bonn 2022, Foto Achim Kukulies, Düsseldorf