Samen met Pablo Picasso en Andy Warhol is Max Ernst een van de meest gefotografeerde artistieke persoonlijkheden van de 20e eeuw. Hij is afgebeeld in verschillende situaties en contexten. Privé-snapshots, klassieke portretten en geënsceneerde arrangementen met kunstenaarsvrienden vertellen over zijn veelzijdige persoonlijkheid en zijn bruisende kunstenaarsleven.

Het spectrum van de ongeveer 150 geselecteerde foto’s, genomen op verschillende tijdstippen en bij verschillende gelegenheden, opent een fotografisch beeld van zijn leven, dat gekenmerkt wordt door de persoonlijke ervaring van twee wereldoorlogen en historische omwentelingen, door veranderingen van locatie en zijn deelname aan de groep van dadaïsten en surrealisten, eerst in het Rijnland, dan in Parijs, en later in ballingschap in de VS en in Europa.

De tentoonstelling over de verbeelding van Max Ernst in het medium fotografie toont de uitgebreide collectie van het museum met foto’s van o.a. Berenice Abbott, Henri Cartier-Bresson, Robert Lebeck, Lee Miller, Irving Penn en Man Ray, waaronder voor het eerst een schenking van de kunstenares Dorothea Tanning, de vierde echtgenote van Max Ernst.

Foto: John Kasnetsis, Dorothea Tanning en Max Ernst met de cementsculptuur ‘Capricorne’ van Max Ernst, Sedona, Arizona, 1948, foto © VG Bild-Kunst, Bonn 2022