Tentoonstellingen aanmelden

Miauw! – Katten in de kunst

Stedelijk Museum Vianen, Vianen

Tip van Museumtijdschrift:

Hoe schilder je een eigenwijs dier als de kat? Het pronkstuk in Museum Vianen is de kattenvitrine in Lodewijk XV-stijl, gevoerd met blauwgrijs satijn en nooit eerder aan het publiek getoond. Kunstschilder Henriette Ronner-Knip (1821-1909) zette de harige salonpoezen erin om ze daarna in alle rust te kunnen observeren en te schetsen.

Met ‘Miauw’ speelt Stedelijk Museum Vianen gretig in op de kattenhype, die zich vandaag de dag vooral op internet afspeelt. Het is een kleine en charmante tentoonstelling. Onder de hanenbalken van de zeventiende-eeuwse voormalige schuilkerk zijn ongeveer dertig schilderijen en tekeningen te zien waarmee Ronner-Knip in de negentiende eeuw roem vergaarde. Aanvankelijk schilderde ze vooral honden, maar ze breekt in 1870 door met poezenscènes.

De uitkomst is telkens weer aandoenlijk, zeker. Ronner-Knip was nou niet bepaald een avant-gardist. Maar ondanks dat het voor een vrouwelijke kunstenaar lastig moet zijn geweest om tradities en rolpatronen te doorbreken, wist ze haar hele gezin te onderhouden met deze aristocratische bolletjes wol.

Beeld: Henriette Ronner-Knip, ‘De kleine vriend’, zonder jaartal, particuliere collectie.

Vanaf 20 januari 2019 komt de droom van elke kattenliefhebber uit in het Stedelijk Museum Vianen. Dan presenteert het museum een overzichtstentoonstelling van de werken van de beroemde 19e-eeuwse kattenkunstenares Henriette Ronner-Knip (1821-1909). Ronner-Knip werd geboren in een familie met meerdere generaties kunstenaars. Knips oeuvre bevat honderden werken waarin dieren centraal staan. Vanaf 1870 legde zij zich toe op romantische taferelen met katten. Deze zeer populaire schilderijen zijn tot de dag van vandaag geliefde verzamelitems voor katten- en kunstliefhebbers en bevinden zich in grote musea in binnen- en buitenland.

Van 20 jan 20 19

t/m 12 mei 20 19