Tentoonstellingen aanmelden

Kees de Kort – Ikonen (Locatie: Stadhuismuseum Zierikzee)

Bijbels Museum, Amsterdam

In de tentoonstelling brengen traditionele en hedendaagse ikonen enkele belangrijke verhalen uit het christendom tot leven. Door de beide vormen naast elkaar te plaatsen worden overeenkomsten en verschillen zichtbaar.

Het werk van de Bergense kunstenaar Kees de Kort (1934) is bekend – en geliefd – bij een groot publiek. Generaties kinderen groeien (wereldwijd) sinds eind jaren zestig op met door hem geïllustreerde Bijbels. In zijn heldere, kleurrijke verbeelding van de Bijbelse verhalen is ruime aandacht voor de menselijke emotie. De kracht en eenvoud van de illustraties maken dat de essentie van het verhaal direct bij de kijker overkomt. De Kort schildert geen plaatjes bij het verhaal, hij schildert het verhaal. Ook voor traditionele ikonen geldt dat deze niet bedoeld zijn als illustraties. Een ikoon is geen interpretatie van het heilige, maar is het heilige. Ikonen zijn gemaakt volgens richtlijnen die al eeuwen in de ikoontraditie worden gehanteerd. Kees de Kort kon zijn eigen vorm en werkwijze vaststellen en maakte met zijn werk ‘ikonen van deze tijd’.

KEES DE KORT | IKONEN is een coproductie van het Bijbels Museum en het Ikonenmuseum Kampen; in beide musea was de tentoonstelling al eerder te zien. Van 17 december 2020 tot 30 mei 2021 is hij te zien in het Stadhuismuseum Zierikzee.

Van 17 dec 20 20

t/m 30 mei 20 21