Het werk van deze schilder zit al zo’n 35 jaar op ons netvlies. Goudzwaard is een schilder pur sang. Door niets en niemand laat hij zich van het pad brengen. Een kunstenaar/schilder die altijd zijn eigen plan heeft getrokken wars van trends en hypes. Sinds jaar en dag wordt hij vertegenwoordigd door Zeno X Gallery uit Antwerpen. Wij zijn trots dat wij met deze show Goudzwaard kunnen laten zien. Met recente schilderijen maar ook met ouder werk.

Kees Goudzwaard Is een bedachtzame maker van composities op linnen. Goudzwaard schuift papier, stukjes papier, restjes en verschillende soorten tape over het oppervlak tot de compositie overeenkomt met wat de schilder in zijn hoofd ziet. Nauwgezet brengt hij die compositie over op het doek. Goudzwaard is, zoals hij zelf zegt, op zoek naar een immateriële kostbaarheid. “De verf vervangt de dunne lagen papier”. Dit is geen trompe l’oeil. Er is eerder sprake van een pure vorm van realisme. De concentratie spat bijna van het doek af. Een schilderij van Goudzwaard geeft telkens nieuwe informatie en nieuwe inzichten als je er goed naar kijkt. Los van alle denkbare kunstfilosofische overwegingen over het werk van Goudzwaard, is het voortdurend “doorgaan van het schilderij in je hoofd” bij elke blik een onverklaarbare kwaliteit.

Goudzwaard maakt altijd eerst een model (maquette) voordat hij een schilderij maakt. In dit model bouwt hij langzaam met papier, gekleurde vellen, transparant folie, snippers en plakbanden Hij zoekt, er wordt gezocht, neergelegd, geschoven en herzien. Daarna worden alle laagjes omgezet in verf op het doek. Kees zegt zelf: ‘Ik gebruik het model om een schilderij te maken en het schilderij om het model vast te leggen. In feite maak ik twee keer hetzelfde beeld vanuit een andere intentie. In het eerste proces ben ik op zoek. En in het tweede proces, terwijl ik schilder, ben ik aan het bestendigen wat ik heb gevonden, dan bevestig ik de keuzes die ik in eerste instantie had gemaakt.’

Beeld: Gaps and Dots / 2022 / 70 X 50 / Olieverf op doek. Foto: Peter Cox