Tentoonstellingen aanmelden

Ken Lum – Time and again

Middelheimmuseum, Antwerpen

Sinds de late jaren ‘80 maakt kunstenaar Ken Lum (Canada, 1956) op geheel eigen wijze werk waarin vraagstukken rond afkomst, klasse, de uitdagingen van het hedendaagse leven en hybride identiteit centraal staan.

Lum is het meest gekend voor zijn werk waarin fotografische portretten gepaard gaan met korte, krachtige teksten. In deze werken verbindt hij het individuele met het herkenbare en het intieme met het gemeenschappelijke. De kunstenaar in zijn eigen woorden:

“In mijn werk gebruik ik tekst om de beleving van de foto’s te versterken. De tekst benadrukt het feit dat de foto nooit de echte ervaring kan vatten. Ik hoop dat de tekst op haar beurt een nieuw beeld oproept, gekoppeld aan – maar duidelijk verschillend van – het gegeven beeld.”

Voor deze tentoonstelling in de publieke ruimte van de stad Antwerpen –het eerste soloproject van Lum in België– maakt de kunstenaar een nieuwe reeks grote affiches waarin onze relatie tot werk en jobs centraal staat. Hoewel ieder portret een uniek persoon weergeeft, roepen de teksten zorgen of angsten op die we allemaal kennen: Wat als ik morgen geen werk meer heb? Wie zorgt er voor mijn kinderen wanneer ik moet werken? Wat is mijn werk eigenlijk waard?

Beeld: Ken Lum, Come Join Us, 1993

 

Van 4 jun 20 21

t/m 5 sep 20 21