Museum Sorgdrager heeft bijzondere Ameland souvenirs in haar collectie, waaronder ook een aantal keramische Lerwick-hondjes. De keramische hondjes met een ‘vlakke’ achterkant (flaback-ceramic) en een aandoenlijke voorkant, worden over het algemeen in duo-vorm verhandeld en op smalle schoonsteenmantels of vensterbaken geplaatst. De hondjes komen uit Engeland, (provincie Staffordshire) en werden tot ± 1960 gemaakt voor smalle schoorsteenmantels in bv de kajuiten van (vracht) boten. De hondjes waren zeer populair als souvenir en in vele (schippers) huizen op Ameland staat een setje op de schoorsteenmantel, in de pronkkast of in de vensterbank.

Deze tentoonstelling gaat over die bijzondere hondjes. Ze spreken tot de verbeelding en maken vele verhalen los. De souvenirs vertellen direct en indirect over het leven en werken op Ameland als eiland van vissers, scheepvaart en handel, en vormen daardoor een belangrijk cultureel erfgoed.
De antieke hondjes uit de museumcollectie, de hondjes met bijzondere verhalen van eilanders en enkele moderne versies van gastcurator Eline Janssens, vormen de basis van de tentoonstelling.

Bij de tentoonstelling hoort een educatief programma en wordt uitgevoerd op de eilander basisscholen, maar ook in het museum zelf. Op gezette tijden vinden er workshops rondom de Lerwick-hondjes in het museum plaats. Check voor data en tijden onze website.