Installatie die de architectuur van de kerk zacht maakt

De derde Kerkmeester is niemand minder dan Marinus Boezem en zijn invulling van het Kerkmeesterschap is te zien vanaf 16 juli t/m 29 oktober 2023 in de Grote Kerk Veere. Kunstenaars worden uitgenodigd om zich te laten inspireren door deze eeuwenoude kolos.

Bezoekers kunnen het hele jaar door de Experience bezoeken, maar de Grote Kerk biedt ook een eigenzinnig cultuurprogramma. Het middenschip blijft leeg om te dienen als cultuurpodium voor nationale en internationale artiesten. Muziek, film, literatuur, dans en theater. En beeldende kunst.

Elk jaar wordt een kunstenaar gevraagd de taak van Kerkmeester op zich te nemen en het middenschip te geheel naar eigen invulling vorm te geven. Na de succesvolle editie met de eerste Kerkmeester Folkert de Jong en daarna Karin van Dam, is Marinus Boezem gevraagd om het Kerkmeesterschap in 2023 in de Grote Kerk Veere op zich te nemen. Marinus Boezem is één van de belangrijkste Nederlandse conceptuele kunstenaars die in de jaren zestig de beeldende kunst een nieuwe wending gaf. De in Middelburg woonachtige kunstenaar heeft veelvoudig werk vervaardigd in en rondom kerken en hij heeft al geruime tijd de wens om de Grote Kerk Veere als uitgangspunt te nemen.

Boezem brengt de wind naar binnen met een installatie die de architectuur van de kerk zacht maakt met golvende gordijnen die in beweging worden gezet door ruisende, oscillerende ventilatoren. Er ontstaat een transcendente sfeer. In de lengte van de kerk, in het hart van de installatie, wordt een lange smalle tafel geplaatst met daarop een wit linnen kleed waaraan vrijwilligers plaatsnemen om daarop de toren te borduren die op de Grote Kerk uiteindelijk nooit is voltooid. Naarmate de tentoonstelling voortduurt zal de toren, die nooit is gebouwd, vorm krijgen in kruissteken op het doek.

Kerkmeester

De Kerkmeester is een oud beroep en was degene die de taak kreeg om te zorgen voor een kerkgebouw, het onderhoud, de accijnzen en/of het financieel beheer. Inmiddels is deze functie in onbruik geraakt en geeft de Grote Kerk Veere een nieuwe invulling aan deze rol. De Grote Kerk Veere nodigt een kunstenaar van naam en faam uit om Kerkmeester te worden en het middenschip in te vullen naar eigen wens. Hierin krijgt deze alle vrijheid. Het project Kerkmeester is een coproductie met CBK Zeeland en is mogelijk gemaakt met dank aan de gemeente Veere, provincie Zeeland, het Mondriaan Fonds, stichting Zabawas, BPD Cultuurfonds en Familiefonds Hurgronje.

Beeld: Artist impression Natasja Boezem.