Vanwege het grote succes hebben we besloten om de tentoonstelling van Marinus Boezem te verlengen. Het zijn de verhalen van de kerk én de toren die nooit af kwam, die Marinus Boezem inspireerden voor de site specific installatie die alleen in de Grote Kerk Veere te zien is. In het hart van de installatie staat een lange tafel met wit linnen waar door vrijwilligers de toren op is geborduurd. Deze kerktoren is in het echt nooit afgebouwd.

De installatie is nog te zien van 30 maart t/m 13 juni 2024 in de Grote Kerk Veere.

Bezoekers kunnen het hele jaar door de Experience bezoeken, maar de Grote Kerk biedt ook een eigenzinnig cultuurprogramma. Het middenschip blijft leeg om te dienen als cultuurpodium voor muziek, dans, literatuur en beeldende kunst. De Kerkmeester mag het middenschip gebruiken voor een geheel eigen invulling. Na de succesvolle pilot met de eerste Kerkmeester Folkert de Jong en daarna Karin van Dam, is Marinus Boezem in 2023 gevraagd om het Kerkmeesterschap in de Grote Kerk Veere op zich te nemen.

Marinus Boezem is één van de belangrijkste Nederlandse conceptuele kunstenaars die in de jaren zestig de beeldende kunst een nieuwe wending gaf. De in Middelburg woonachtige kunstenaar heeft veelvoudig werk vervaardigd in en rondom kerken en hij had al geruime tijd de wens om de Grote Kerk Veere als uitgangspunt te nemen. Gedurende zijn hele oeuvre heeft Boezem de wind en tijd gebruikt als materiaal. Hij brengt de wind naar binnen met een installatie die de architectuur van de kerk zacht maakt met golvende gordijnen die in beweging worden gezet door ruisende, oscillerende ventilatoren.

In meer dan zestig jaar heeft Boezem een oeuvre gecreëerd dat vrij zelfstandig staat in de hedendaagse kunst. Hij behoort tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de conceptuele kunst en Arte Povera in Nederland. Zijn werken maken deel uit van vele belangrijke museumcollecties, waaronder het Museum of Modern Art, Stedelijk Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Kröller-Muller en nog veel meer openbare kunstcollecties wereldwijd.

In de Grote Kerk Veere komen eeuwenoude verhalen tot leven door de modernste technieken in de Experience en met een speurtocht. Naast de verlenging van de Kerkmeester tentoonstelling organiseren we een creatief workshopprogramma voor leerlingen van het primair onderwijs. Zij gaan aan de slag als jonge Kerkmeesters en krijgen inzicht in de geschiedenis van de Grote Kerk en Veere.

Beeld: Gert Jan van Rooij