Na het vertrek van de Sint op 6 december is het traditioneel tijd voor velen om de dozen met kerstversieringen van de vliering of uit de schuur te halen. Het versieren van de boom is een gezellig doch secuur klusje. De glazen vogeltjes, de piek, de ballen en de paddenstoelen zijn zo fragiel, het is altijd een zorg ze heel aan de boom te krijgen. Ook kan de kat besluiten in de boom te springen, of de hond loopt er kwispelend langs, of het haakje zit niet goed om de tak, of het dopje schiet los, of de hele boom kiepert om.

In sommige huishoudens worden de glazen kerstversieringen uit het ouderlijk of zelfs grootouderlijk huis gekoesterd, vanwege de herinneringen aan gelukkige tijden en extra zorgvuldig, om niet te zeggen nerveus, behandeld. Want die exemplaren zijn onvervangbaar door hun emotionele waarde.

2022 is door UNESCO uitgeroepen tot het Internationaal jaar van het Glas. In deze expositie worden 20ste eeuwse kerstversieringen uit zes landen belicht: de grote spelers als Duitsland, Tsjechië, Polen, de VS en Japan en als de verrassende outsider: België. Te zien tot en met 8 januari, de komst van de drie koningen, dan worden alle kerstversieringen weer zorgvuldig opgeborgen tot de volgende Kerst!