Tentoonstellingen aanmelden

Mode in Kleur!

Kunstmuseum Den Haag, Den Haag

Tip van Museumtijdschrift:

Zwart, bruin, gifgroen en wit, ‘Mode in Kleur!’ neemt je mee door een bonte reis waarbij elke nieuwe ruimte in het teken staat van een andere kleur. Met bloemen bedrukte kamerjassen uit de achttiende eeuw staan naast glinsterende avondjurkjes uit de fifties. Aan de hand van prachtige kleding van grote namen zoals Vivienne Westwood, Jan Taminiau en Levi Strauss krijg je inzicht in de veranderlijke geschiedenis van de betekenis van kleur. Zo werd bruin lange tijd met armoede geassocieerd, omdat ongeverfd linnen goedkoop was en van zichzelf een bruine kleur had. En in de middeleeuwen dachten mensen bij de kleur groen aan jaloezie en ziekte, terwijl men het in de negentiende eeuw verbond met natuur en gezondheid. Coco Chanel heeft de kleuren bruin en beige populair weten te maken, zoals te zien is aan de Parijse cocktailjurk van Madame Grès. De gehele tentoonstelling is kleurrijk en vrolijk, perfect om alvast hoopvol vooruit te kijken naar een nieuw voorjaar.  

Zaaloverzicht met links de cocktailjurk van madame Grès, Parijs, 1957

Zaaloverzicht met op de voorgrond v.l.n.r. de avondjurk van H.J. barones van Heemstra als hofdame van H.K.M. Prinses Juliana, ca. 1937, tuniek van Puck & Hans uit de jaren zeventig en de Cirkeljas van Frans Molenaar uit 1977, schenking van mevrouw A. Brokx-van Bekhoven

Een tijd van crisis en verdriet voelt inktzwart. Denk je aan liefde, dan denk je aan de kleur rood. En paars wordt geassocieerd met hoop en een nieuw begin. In een tijd waarin enorme behoefte bestaat aan troost, verbinding en hoop, kan juist een tentoonstelling over mode dit bieden. De modewereld is immers gewend om vooruit te kijken. Kies voor Kleur – Mode die durft laat zien hoe de kleding van vroeger en de mode van nu momenten van hoop kunnen bieden en ons bovenal met elkaar verbinden. In alle kleurschakeringen.

Beeld: persbericht Kunstmuseum Den Haag

Van 26 sep 20 20

t/m 18 apr 20 21