Tentoonstellingen aanmelden

Kinderbiënnale 2021

Groninger Museum, Groningen

Tip van Museumtijdschrift:

Voelt u ook wel eens de overweldigende drang om een kunstwerk aan te raken? Vindt u het leuk om iets te leren van een museumbezoek door zelf iets te doen? Of is het juist het constant veranderende aspect van een kunstwerk dat het spannend houdt? Dit en meer is te ervaren op de Kinderbiënnale in het Groninger Museum, gemaakt in samenwerking met de oorspronkelijke bedenkers: The National Gallery in Singapore.
Op de tentoonstelling zijn 11 kunstwerken te zien van (inter)nationale kunstenaars die zijn geselecteerd door kinderambassadeurs uit de provincie Groningen. Het uitgekozen werk is vaak groot, kleurrijk en interactief. Dit is bijvoorbeeld te zien in de installatie ‘BeingHere’ van Wies Noest, die bestaat uit 15 opblaasbare objecten. De bezoeker wordt uitgenodigd door kunstwerken heen te lopen, aan te raken of deel te nemen en komt zo weer even terug in de wereld van een kind. 

Alida Pott, ‘Hilde Idema’, 1923, collectie Stichting De Ploeg, foto: Anna Janssen

Naast de biënnale is er ook een kleine tentoonstelling gewijd aan Alida Pott (1888-1931), het eerste vrouwelijke lid van Groningse schildergroep De Ploeg. Het oeuvre van Pott bestaat voornamelijk uit aquarellen met felle kleuren en gedurfde lijnen. Iets wat voor haar tijd erg vernieuwend was. De diverse tentoonstellingen maken een bezoek aan het Groninger Museum een uitje met voor elk wat wils.

Grote interactieve kunsttentoonstelling door kinderen voor iedereen. De Kinderbiënnale is een actieve tentoonstelling die je uitdaagt om te reageren op de kunst. Je wandelt letterlijk door een kunstwerk, je bouwt mee of je hebt interactie met een digitale presentatie.

Tijdens deze eerste Nederlandse editie zijn er elf kunstwerken te zien van nationale en regionale kunstenaars, met Groningse kunstenaars in het bijzonder. Er is werk van internationale kunstenaars Andreas Schlegel & Hazel Lim-Schlegel, Donna Ong en Eko Nugroho. De Nederlandse kunstenaars zijn Bert Schoeren, Chantalla Pleiter, Harry Arling, Lambert Kamps, Nou & Herkauw, Sandra de Groot, Studio Maky, Werc Collective en Wies Noest.

Beeld: Wies Noest, ‘BeingHere’, 2014, foto: Heinz Aebi

Van 2 jun 20 21

t/m 9 jan 20 22