Kinderen van de Haagse School. Spelen, werken, overleven.

Van lieflijke kinderportretten tot schrijnende taferelen als kinderarbeid. De beelden van kinderen in deze verhalende tentoonstelling zijn intiem, vermakelijk en soms hartverscheurend en zal niemand onberoerd laten.

Door de ogen van roemrijke Haagse Schoolschilders zoals Hendrik Willem Mesdag, Suze Robertson, Jozef Israëls en Jacob Maris, en tijdgenoten als Thérèse Schwartze en Barbara van Houten zien we het dagelijks kinderleven verbeeld tegen einde 19e eeuw.

De Haagse Schoolschilders verwierven grote internationale bekendheid als meesters van oer-Hollandse zeegezichten en landschappen, of hun voorstellingen met arme boeren en vissers. In deze tentoonstelling staan kinderen op hun kunstwerken centraal.

Te zien is hoe kinderen fysieke arbeid of handwerk verrichtten. Vaak gericht op overleven. De beelden staan in groot contrast met de intieme portretten die zij van hun eigen kinderen maakten. Je ziet ze lezen, muziek maken of tekenen. Zij leidden vaak een zorgeloos bestaan. Arm of rijk, het spelplezier is wat al deze kinderen gemeen hebben. Toch hadden al deze kinderen ook iets gemeen: ze hielden allemaal van spelen! Aanstekelijk zijn de schilderijen en tekeningen van sleeënde kinderen, meisjes met een pop, kleuters met bootjes aan het strand of spelen met een eenvoudige hoepel, die wordt voortgejaagd met een stokje.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie met achtergrondverhalen en egodocumenten. Uitgevrij Waanders. De publicatie is verkrijgbaar in de museumwinkel en webshop.

Jacob Maris, Kinderkopje / Portret van Henriette, detail, 1872, olieverf op doek, 36,8 x 32,2 cm, particuliere collectie. Foto: Han Boersma
Floris Arntzenius, Liesje schildert, 1906, Museum Gouda
Hendrik Willem Mesdag, Ezeltje rijden, Museum Panorama Mesdag
Bernard Blommers, Een vissersfamilie in de duinen, Particuliere collectie