Tentoonstellingen aanmelden

Kinderen van de Renaissance

Museum Hof van Busleyden, Mechelen

Voor de Bourgondische en de vroeg-Habsburgse vorsten was Mechelen niet alleen een belangrijk politiek en cultureel knooppunt, maar ook een educatief centrum. Drie opeenvolgende generaties Habsburgse prinsen en prinsessen, waaronder Filips de Schone, Margareta van Oostenrijk en Karel V, brachten er een deel van hun kindertijd door.

De tentoonstelling Kinderen van de Renaissance zal voor het eerst een unieke selectie kinderportretten samenbrengen die zijn gemaakt voor het Mechelse hof, en het historische, didactische en artistieke verhaal erachter vertellen. Portretten van de hand van prominente schilders als de Meester van het Mechelse Sint-Jorisgilde en Jan Gossart worden geconfronteerd met kostbare handschriften om te leren lezen en schrijven, geschriften over opvoeding van Desiderius Erasmus en Juan Luis Vives, zestiende-eeuws kinderspeelgoed en zeldzame juwelen om ziekte en dood af te wenden.

Kinderen van de Renaissance toont de bijzondere rol van het Mechelse hof in de ontwikkeling van zowel het kinderportret als van de humanistische ideeën die tot op vandaag de manier hebben bepaald waarop we kinderen opvoeden.

Beeld: www.hofvanbusleyden.be

Van 26 mrt 20 21

t/m 4 jul 20 21