Tentoonstellingen aanmelden

Kirchner en Nolde – Expressionisme-Kolonialisme

Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

Met de tentoonstelling ‘Kirchner en Nolde: Expressionisme. Kolonialisme’ belicht het Stedelijk Museum Amsterdam een tot nu toe weinig onderzocht aspect van het werk van deze twee bekende kunstenaars: de nauwe relatie tussen hun werk van tussen 1908 en 1918 en de koloniale werkelijkheid waarin het is ontstaan. Een actieve poging op het weergeven van de wederzijdse relatie tussen expressionisme en kolonialisme, een nieuwe blik.

Het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Emil Nolde staat bekend om de knallende kleuren en spontane penseelstreken waarmee zij mensen, landschappen en objecten op onconventionele wijze neerzetten. Niet eerder is onderzocht hoe deze motieven een gevolg zijn van het kolonialisme, waardoor deze kunstenaars in contact kwamen met mensen en kunst buiten Europese-landen. Dat gold voor de objecten uit de etnografische musea, die beide kunstenaars schilderden en tekenden, maar ook voor de performers van kleur en Zwarte modellen in het werk van vooral Kirchner, en voor de mensen en landschappen die Nolde op zijn reis naar Papoea-Nieuw-Guinea schilderde en tekende. Het is een verhaal van toe-eigening van een andere beeldtaal, maar bevestigt ook een racistisch wereldbeeld door de manier waarop mensen werden afgebeeld.

Deze tentoonstelling focust niet alleen op het kunsthistorische verhaal van de kunstenaars, maar vertelt ook zoveel mogelijk de verhalen van de geportretteerde mensen en objecten. Naast schilderijen, tekeningen en sculpturen van Kirchner en Nolde zijn er ook werken van kunstenaars uit andere werelddelen en documentair materiaal uit de periode tussen ca. 1884 en 1918.

Beeld: Ernst Ludwig Kirchner, Zittende vrouw met houten sculptuur (Sitzende Frau mit Holzplastik), 1912. Foto: Travis Fullerton © Virginia Museum of Fine Arts

 

Van 4 sep 20 21

t/m 5 dec 20 21