Voor beeldend kunstenaar Klaske Bootsma (1995), afgestudeerd in 2023 aan het Frank Mohr Instituut in Groningen, speelt zelfonderzoek een belangrijke rol in het schilderproces. In haar zoektocht naar echtheid en ultieme antwoorden stelt ze continu haar kunst en het kunstenaarschap ter discussie. Vanaf 1 september 2024 is haar werk te zien in de nieuwe solotentoonstelling 11:37 in AFSLAG BLV.
In deze expositie toont Bootsma behalve schilderijen op canvas ook werken gemaakt met uit de container geviste en doormidden gezaagde stukken hout. De onderlinge relatie tussen deze werken, zowel groot als klein, en het contrast tussen hout en doek, traditie en experiment, speelt een belangrijke rol. Door haar soms wat onorthodoxe materiaalkeuze bevecht ze vooroordelen en bevraagt ze wat deze keuze toevoegt aan de boodschap van het kunstwerk.
Daarnaast exposeert Bootsma verschillende recente tekeningen. Veel van deze tekeningen ontstonden als schetsen voor groter werk, maar bleken voor de kunstenaar juist het eindproduct te zijn. De werken die Bootsma het afgelopen jaar heeft gemaakt, zijn qua werkmethode en stijl een vervolg op haar afstuderen, maar zijn wel een stuk persoonlijker. Veel van haar schilderijen zijn te interpreteren als zelfportretten waarin de kunstenaar telkens stukjes informatie over zichzelf deelt.
“Mijn schilderijen laten een wirwar van gedachten, twijfels, kritiek, ideeën, vragen en oplossingen zien zonder vast te houden aan specifieke thema’s. Het afgelopen jaar heb ik een beter beeld gekregen van de onderliggende concepten en ben ik bezig geweest deze duidelijker naar voren te laten komen in mijn werk. Tijdens het schilderen denk ik na over de waarde van het werk en mijn rol als maker. Dit uit zich in hoe ik mezelf in een werk plaats en welke materialen ik kies. De ene dag schilder ik ’11:37′ op een zwart plankje omdat ik te laat opsta, de andere dag gebruik ik mijn initialen als vorm op een groot doek om mezelf op een handtekening-achtige manier in een klassieke schilderijvorm te plaatsen.” – Klaske Bootsma (2024)
Bootsma hecht er waarde aan dat haar werk niet veel verbergt en dat het maakproces zo transparant mogelijk blijft. Ze is voortdurend op zoek naar een persoonlijke relatie met het schilderen zelf. Vragen zoals: “Wat betekent het voor mij om een schilderij te maken?”, “Wat is een schilderij voor mij of wat kan het allemaal zijn?” en “Is het nodig om mijn werk helemaal te begrijpen?” staan centraal. Door veel te schilderen, te experimenteren met nieuwe materialen en het maakproces te documenteren, hoopt Bootsma een diepgaande dialoog aan te gaan met haar werk.
Beeld: Klaske Bootsma – 11:37 (2024), acryl op HPL, 21 x10 cm