Het Grote Poppenhuis, het topstuk van Lita de Ranitz’s miniatuurcollectie, was voorzien van álle moderne gemakken: warm en koud stromend water, centrale verwarming, elektriciteit en zelfs al een stofzuiger voor de meid. Maar dit is niet het enige wat haar poppenhuis bijzonder maakt. Het poppenhuis neemt je mee naar het Den Haag van rond 1910.

Lita reisde vanaf 1910 heel Europa door op zoek naar miniaturen en kunst om haar villa in te richten. Voor het poppenhuis verzamelde ze een unieke collectie schilderijen op miniatuurformaat van onder anderen Anton Mauve en Hendrik Akkeringa. Het poppenhuis groeide uit tot een Haagse bezienswaardigheid en had zelfs een eigen postadres voor de eigen poppenhuiscorrespondentie!

Maak een reis terug in de tijd en ontdek het Den Haag van rond 1910. Een periode waarin de geest van de 19e eeuw nog leefde en waarin moderne snufjes in het huishouden doordringen, maar de interieurs nog terugverwijzen naar vervlogen tijden. Een tijd waarin nog een duidelijk klassenverschil was tussen ‘mevrouw’ en de dienstbodes, maar waarin een ongehuwde rijke dame wel haar eigen leven kon vormgeven. Het Grote Poppenhuis is een uniek venster op die wereld, samen met een rijke collectie van twintig poppenhuizen en andere historische miniatuurschatten die Lita de Ranitz naliet.

Bezoek in de tentoonstelling de interactieve ruimte waarin je een reis door tijd en ruimte beleeft. Reis naar de wereld van Lita en haar dienstmeid, naar het Den Haag van 1910!