Tentoonstellingen aanmelden

Kleurrijk Japan – 226 affiches uit de collectie

Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

Het Stedelijk Museum eert postuum de Japanse grafische ontwerper Shigeru Watano (1937-2012) met de tentoonstelling ‘Kleurrijk Japan’ in de Erezaal waar maar liefst 226 Japanse affiches te zien zullen zijn. Watano, die in Nederland woonde, was een onmisbare schakel tussen het Stedelijk en vele Japanse ontwerpers. Mede door zijn hulp heeft het Stedelijk een groot aantal Japanse affiches kunnen verwerven en hebben Japanse ontwerpers ruimhartig geschonken aan het museum. Een belangrijk moment was een schenking van 92 affiches door DAI Nippon Printers in 2018. De Stedelijk-collectie van 800 Japanse affiches is daarmee toonaangevend in Europa.

De tentoonstelling laat een dwarsdoorsnede zien van de rijke grafische vormgeving van Japan met onder andere werk van ontwerpers als Hiroshi Ochi, Kazumasa Nagai, Ikko Tanaka, Yusaku Kamekura, Mitsuo Katsui, Shigeo Fukuda, U.G. Sato, Ken Miki, Yusaku Nakamura en Eiko Ishioka. Het oudste affiche dateert van 1937, het jongste is uit 2018. Eén wand in de tentoonstelling is exclusief voor de internationaal befaamde grafisch ontwerper en kunstenaar Tadanori Yokoo. Het Stedelijk was in 1974 de eerste venue in Europa waar zijn werk te zien was mede dankzij de inzet van Watano.

NAJAAR 2019: 3X GRAFISCH ONTWERP IN HET STEDELIJK
Dit najaar zijn er in het Stedelijk maar liefst drie tentoonstellingen te zien over grafische vormgeving. ‘Kleurrijk Japan’ wordt vergezeld door de tentoonstelling ‘Wim Crouwel: Mr. Gridnik’ (28 sep t/m 22 mrt 2020), en de presentatie ‘Best Verzorgde Boeken 2018’ (25 september-30 oktober 2019).

De tentoonstelling ‘Kleurrijk Japan – 226 affiches uit de collectie’ is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze steun van Teijin.

Beeld: Kazumasa Nagai, ‘Mensenrechten’ – Samen leven, 1989. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

Van 7 sep 20 19

t/m 2 feb 20 20