Tentoonstellingen aanmelden

KleurTonen

Gorcums Museum, Gorinchem

Tip van Museumtijdschrift:

Via de zwarte zaal loopt u, door de zalen met rood en geel en plotsklaps staat u in een zee van kleur. Tl-lampen veranderen ritmisch van blauw naar paars naar rood, een andere keer biedt de lichtinstallatie van Tamar Frank alle kleuren van de regenboog. Een bijzondere ervaring, omdat het licht de hele ruimte vult en u er als toeschouwer midden in staat.
Hoe kan kleur ons beïnvloeden en verschillende emoties laten voelen? Bij de tentoonstelling ‘KleurTonen’ in het Gorcums Museum ligt de focus niet op stijl of op kunstenaar, maar op kleur. Het zalenparcours met schilderijen en beelden van ruim zeventig kunstenaars waaronder Yves Klein, Kees de Goede en Anne van As volgt de kleurencirkel. Beginnend bij zwart en wit, langs de primaire kleuren rood, geel, blauw om te eindigen bij de secundaire kleuren paars, oranje, groen.
In elke ruimte wordt toegelicht welke betekenis de kleuren hebben. Zo is blauw de favoriete kleur van de meeste mensen, daarbij wordt de kleur geassocieerd met het heilige en het kostbare. Het koningsblauwe wandstuk van Atelier Schaft & Bold laat zien hoe dat heilige kan voelen: als het spreekwoordelijke zwarte gat. 

Lichtinstallatie van Tamar Frank, foto: Sanci Koper

Kleur is niet weg te denken uit de kunst. Kleur geeft betekenis aan een kunstwerk, roept emotie op, trekt aan of stoot af. Maar wat als kunstwerken in één kleur zijn gemaakt en kleur zelf het onderwerp wordt? Van 30 oktober 2021 t/m 20 maart 2022 presenteert het Gorcums Museum KleurTonen: een expositie met monochrome werken uit de hedendaagse kunst.

Kleurervaring
De expositie KleurTonen brengt het werk van ruim 70 Nederlandse én buitenlandse kunstenaars bij elkaar. Zij danken hun deelname niet aan een bepaalde stijl of onderwerp, maar aan het monochrome kleurgebruik in hun werk. Dankzij dit selectiecriterium en het per kleur rangschikken van de werken op zaal, krijgt de bezoeker een unieke ervaring op het gebied van kleur aangeboden.

Primaire en secundaire kleuren
Kunstwerken van o.a. Armando, Bram Bogart, Yves Klein, Nick Ervinck, Hugo Kaagman en Sol LeWitt vormen een opstelling in de primaire kleuren rood, blauw en geel. Met werken van o.a. Thomas Trum, JCJ Vanderheyden, Krijn de Koning, Jan Maarten Voskuil en Guido Geelen worden de secundaire kleuren paars, groen en oranje in beeld gebracht. De variatie in stijl, materiaalgebruik en afmetingen zorgt samen met de afwisseling van de kleuren voor een verrassend geheel.

‘Kleurloos’ zwart en wit
Waar de selectie van primaire en secundaire kleuren tot een kleurexplosie leidt, legt een ruimte met enkel zwarte en witte werken de nadruk op de afwezigheid van kleur. Kunstwerken van o.a. Ad Dekkers, Cees van Rutten en Umberto Mariani tonen hoe vorm en structuur leiden tot een beeld wanneer kleur juist ontbreekt.

Lichtinstallatie
Speciaal voor KleurTonen ontwierp Tamar Frank een ruimtevullende lichtinstallatie. Metershoge lichtbuizen laten een subtiel verloop van warme en koude kleurtonen zien binnen het zichtbare spectrum. Dompel je onder in dit kunstwerk en beleef kleur van dichtbij!

Beeld: Zaaloverzicht, foto Sanci Koper

Van 30 okt 20 21

t/m 20 mrt 20 22