Het Muiderslot besteedt met KlimaatExpo deze zomer van 1 juni tot en met 15 september 2024, aandacht aan de uitdagingen rondom klimaatverandering. Twintig kunstenaars reflecteren op een creatieve manier op dit thema. Bij het Muiderslot, omringd door weelderige tuinen die worden gekoesterd vanwege hun biodiversiteit, zijn er in en rond het kasteel zo’n 25 kunstwerken te zien. KlimaatExpo is een innovatieve expositie, waarbij je op een inspirerende en educatieve manier wordt aangemoedigd om na te denken over je eigen rol in het behoud van onze planeet en bij te dragen aan een duurzame toekomst. Bij de expositie is een aparte audiotour ontwikkeld, evenals een podcastserie waarin de kasteelcollectie door een groene bril wordt bekeken.

KlimaatExpo is een samenwerking tussen het Muiderslot en ArtWorlds.

Educatieve programma’s
Bij de tentoonstelling is een uitgebreid educatief programma ontwikkeld voor zowel scholen als reguliere bezoekers. Dit programma bestaat uit (instap)rondleidingen, lezingen rondom klimaatverandering en workshops.

Familieprogrammering
In de zomer biedt het Muiderslot verschillende creatieve activiteiten aan. Samen met een aantal exposerende kunstenaars worden (inloop)workshops aangeboden voor jong en oud. Denk bijvoorbeeld aan kunst maken door afval te recyclen of te werken met planten

Behind the scenes
Voor wie meer wil weten over de totstandkoming van de getoonde kunstwerken, de makers en de natuur rondom het kasteel, is het mogelijk een kijkje achter de schermen te nemen. Tijdens een ‘behind the scenes’ evenement gaan kunstenaars, curator en publiek met elkaar in gesprek. Een aantal kunstenaars vertelt over hun inspiratie, het creatieve proces en de belangrijkste boodschap achter hun werk met betrekking tot het klimaat. De curator vertelt over de relatie van de werken met (de tuinen van) het Muiderslot.

Beeld: Johanne de Jong, Sea of light