Beukende golven, gestrande schepen en uitrukkende reddingsboten! Een ode aan de helden van het water: KNRM 200 jaar!

In samenwerking met o.a. het Scheepvaartmuseum te Amsterdam organiseert het Zandvoorts museum in het najaar een tentoonstelling over 200 jaar KNRM. Vanaf 6 september is het Zandvoorts museum de plek waar je van alles te weten kunt komen over het Zandvoortse reddingswezen. Trek een zwemvest aan en ervaar hoe het is om redder te zijn en laat je meeslepen in de spannende verhalen over verschillende reddingen en redders. Met een uitgebreide collectie wordt de geschiedenis van het reddingwezen en het huidige reddingwezen blootgelegd. Van schilderijen, films en foto’s tot vaartuigen, reddingsmiddelen, onderscheidingen in huldeblijken en navigatiemiddelen zijn te zien. Verhalen en portretten van onze redders van toen en nu komen weer tot leven in deze prachtige tentoonstelling.

VERLEDEN EN TOEKOMST

Het Zandvoorts Museum doet mee met het jubileumjaar van de KNRM. Het overkoepelende thema is ‘omringd door het verleden, op weg naar de toekomst’. Het jubileumprogramma staat volledig in het teken van het vieren en gedenken van het reddingswerk en de redders van de KNRM. 13 maritieme musea in Nederland doen mee met dit speciale jaar.

Er is veel veranderd in die 200 jaar: van roeireddingboten naar snelle motorreddingboten en van reddingsvesten van kurk naar speciale overlevingspakken. Wat altijd hetzelfde is gebleven is dat KNRM’ers het werk geheel kosteloos en vrijwillig doen.

De tentoonstelling

Maak kennis met de helden van de zee. Duik in de fascinerende wereld van beukende golven, gestrande schepen en uitrukkende reddingboten. In het museum tonen wij het avontuurlijke verleden, heden en toekomst van het reddingwezen aan de hand van schilderijen, foto’s, films en gebruiksvoorwerpen.

Op de Boulevard de Favauge kunt u gratis de buitentententoonstelling van de Zandvoortse KNRM helden bezoeken. Deze 30 panelen worden gevuld door fotografe Joyce Goverde die hiervoor de lokale helden in beeld gaat brengen.

Het Zandvoorts Museum: “Wij hebben groot respect voor de KNRM. Deze is onlosmakelijk verbonden aan onze badplaats Zandvoort. Wat fijn dat we in ons museum een eerbetoon aan de Redders op Zee kunnen brengen”.

Beeld: Zandvoorts Museum