Tentoonstellingen aanmelden

Kom je binnen spelen?

Museum Opsterlân, Gorredijk

Een expositie met poppen, poppenhuizen, poppenwinkeltjes en
alles wat daar bij hoort.

Irene Jager-Bijl is al minstens een halve eeuw verslingerd aan poppenhuizen.
Als meisje van 5 kreeg ze een poppenhuis-kamertje wat gemaakt was door een oom.
Ze speelde er jarenlang mee.
In de jaren 70 zag ze in een Doe-het-zelf tijdschrift een bouwtekening van een Amsterdams grachtenhuis op het formaat van een poppenhuis. Zonder enige kennis over poppenhuizen ging Irene aan de slag. Veel maakte ze zelf, soms schots en scheef en veel is er door het spelen ook weer kapot gegaan. Irene begon de hobby van het maken en inrichten van poppenhuizen steeds leuker te vinden.
In de tentoonstelling is haar oudste antieke poppenhuis uit 1885 te bewonderen, naast andere oude poppenhuizen, poppenhuis-kamers en winkeltjes.
Petra Boerema kreeg eind jaren 60 een mooi, rood houten poppenhuis dat haar opa voor haar maakte. In de jaren 90 begon Petra met het verzamelen van poppen en poppenhuizen.
De collectie van Petra bestaat uit poppen, poppenhuizen en winkeltjes van 1950 tot heden. In de tentoonstelling is onder andere het moderne
Amerikaanse Kaleidoscoophuis uit 2001 te zien is.
Het poppenhuis van Cornelia van Lynden
Cornelia (1860-1880) was de enige dochter van Reinhard van Lynden en Maria van Pallandt. Ze kreeg het duurste en mooiste speelgoed om mee te spelen. Ze had een prachtige pop en een minutieus nagemaakt poppenhuis met daarin een kroonluchter met kleine kaarsjes en een hemelbedje met baldakijn.
Dit poppenhuis kreeg het museum voor de tentoonstelling in bruikleen van revalidatiecentrum Lyndenstein in Beetsterzwaag

Van 26 mei 20 21

t/m 11 jul 20 21