Tentoonstellingen aanmelden

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018

Koninklijk Paleis Amsterdam, Amsterdam

Tip van Museumtijdschrift:

Dat schilderkunst nog steeds springlevend is, bewijst de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst ook dit jaar. De drie winnaars, Raquel van Haver, Sam Hersbach en Neo Matloga, krijgen natuurlijk veel verdiende aandacht, maar hoe zit het met de twaalf andere genomineerde kunstenaars? Op de tentoonstelling in het Koninklijk Paleis is ook hun werk zeker het bekijken waard. Van abstract tot figuratief, van verf en garen tot jute; de kunstenaars hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten. Zo lijken de schilderijen van Juliaan Andeweg op het eerste gezicht alleen uit glitter te bestaan, maar van dichtbij zie je dat er een stripboekplaatje in verstopt zit. Cian-Yu Bai gebruikt enkel acrylverf voor haar ingetogen, dromerige werken, terwijl Wouter Paijmans een bomberjack op zijn schilderij heeft geprikt met kopspeldjes.

Belangrijk: aan de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst is een publieksprijs verbonden, dus vergeet achteraf niet te stemmen op uw favoriete werk uit de tentoonstelling. De kunstenaar met de meeste stemmen stelt een werk ter beschikking, dat wordt verloot onder de inzenders die op hem/haar heeft gestemd.

Beeld: Juliaan Andeweg, ‘Mountain Dew is pretty kvlt right? But she’s got to make up her mind’, 2018.

Koning Willem-Alexander reikt op 5 oktober 2018 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018 uit in het Amsterdamse Paleis. Uit de lijst van genomineerden zullen dit jaar 3 winnaars bekend gemaakt worden.
De Prijs wordt jaarlijks in het najaar uitgereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Koning opent gelijktijdig de tentoonstelling van de winnende werken en een selectie uit de overige schilderijen.

De Koninklijke Prijs is bedoeld om jonge, talentvolle in Nederland werkzame schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar.

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix deze aanmoedigingsprijs ontwikkeld tot een traditie van koninklijke aandacht voor de schilderkunst. Koning Willem-Alexander heeft deze traditie sinds het jaar 2013 voortgezet.

Van 6 okt 20 18

t/m 11 nov 20 18