Tot 13 maart staat het Dordts Paticiërshuis, aan de Wolwevershaven, in het teken van silhouetkunst. Zoals altijd kunnen de gasten van het huismuseum vrij door het huis dwalen en ervaren hoe de rijke handelaren en bestuurders in de achttiende en negentiende eeuw leefden. De meubels voelen, het pronkservies en de vele kunstwerken van dichtbij bewonderen, de Maas aanrakenvanuit de zomerkeuken, opvallende constructieve elementen vinden in de kelder. En tussendoor verrast het Dordts Patriciërshuis haar gasten met ‘kopstukken’ in de vorm van silhouetschilderijen, -prenten en knipselkunstwerken. Een kunstvorm die in de achttiende en negentiende eeuw razend populair was bij de gegoede burgerij.

Geknipt voor thuis: silhouetten van toen

In het laatste kwart van de achttiende en de eerste helft van de negentiende eeuw is het maken van silhouetportretten – geknipt, getekend of geschilderd – bijzonder populair in West-Europa. Het maken van een silhouetportret kostte niet alleen minder tijd dan het schilderen met olieverf, het was ook nog eens vele malen goedkoper. Rijke handelaren, kooplui en bestuurders nodigden de rondreizende schilders, tekenaars en papierknippers thuis uit om familie, geliefden en bezittingen in een silhouet vast te leggen. Daarnaast waren de zogenaamde profilisten– kunstenaars die snel de essentie van een karakter van een individu konden lezen en vastleggen in een silhouet – graag geziene gasten op feestjes en sociale bijeenkomsten. Zij maakten van de silhouetkunst een vorm van amusement door niet alleen de fysieke kenmerken van iemand vast te leggen maar juist karaktereigenschappen en houding op speelse wijze te benadrukken.

Uitmuntend: silhouetten van nu

Het Dordts Patriciërshuis toont knipselkunst, geschilderde portretten op gebruiksvoorwerpen en historische naslagwerken met kopieën van geschilderde silhouetten uit de achttiende en negentiende eeuw. Een kleine foto-expositie in de kelder laat zien dat kunstenaars nog steeds worden geïnspireerd door de silhouet- en portretkunst van vroeger. Hier vindt u onder andere de portretfoto van voormalig Koningin Beatrix, gemaakt door Vincent Mentzel. Deze foto vormde de basis voor het silhouet dat nog steeds zichtbaar is op de euromunt. De portretfoto’s, gemaakt door Sebiha Öztas, tonen in hun eenvoud en kracht de essentie van de persoon; zijn/haar dromen, verlangens, karaktereigenschappen, emoties.

Beeld: flyer