Van 16 december tot en met 1 april 2024 is in Museum Boxtel de expositie ‘Op Kroegentocht’ te zien. Aan de hand circa 300 historische foto’s wordt de geschiedenis van het kroegleven in Boxtel verteld. Daarnaast is de expositie aangekleed met typische kroegspullen, een heuse biljarttafel en twee dartborden voor een echte kroegsfeer. In de aanloop naar het 10-jarig jubileum van MUBO in 2024 is ook een speciaal jubileumbier voor MUBO gebrouwen, dat dan in MUBO verkrijgbaar is. Kortom een nostalgische expositie over het kroegleven in Boxtel met sport- en spelplezier.

De basis voor de expositie is het boek ‘Tapperijen, tappers en togen’, dat Pierre van Amelsvoort in 2008 heeft geschreven. Hij schrijft daarin over de historisch-sociale as van Boxtel, waar de cultuur van het gewone volk te vinden was. Deze as bestaat uit de straten Nieuwstraat, Rechterstraat, Markt, Stationsstraat, Parallelweg en Van Hornstraat en de toegangswegen met name langs de rijksweg Den Bosch-Maastricht. Daar stonden cafeetjes, herbergen en koffiehuizen, waar werd gedronken, gedanst, gelachen, gezongen en muziek werd gemaakt. Boxtel was een pleisterplaats op doortocht naar het zuiden of het noorden. Maar ook in de ‘nieuwe wijken’ op Onrooi en het Stationskwartier ontstonden ‘huiskamers’ om een borreltje te drinken. In het boek van Pierre van Amelsvoort zijn in totaal zo’n 300 horecagelegenheden geïnventariseerd en beschreven, inclusief de zogenaamde ‘stille cafés’ aan huis.

De 300 historische foto’s zijn gegroepeerd aan de hand van 5 thema’s en 6 Boxtelse wijken. De thema’s zijn carnaval, brouwerijen, drankmisbruik, kermis en sport & spel. De wijken zijn Boxtel Binnen, Breukelen en Stationskwartier, Kennisheuvel en Tongeren, Wiemelhoek en Kleinder Liempde, Hal en Selissen en tenslotte Onrooi. De foto’s zijn voornamelijk afkomstig uit het boek van Pierre van Amelsvoort, maar ook uit het archief van de Stichting Brabants Centrum (veelal gemaakt door Piet van Oers) en uit de Beeldbank Boxtel, opgezocht door Christ van Eekelen. Naast de foto’s kan de bezoeker zich nog vermaken met een aantal anekdotes onder de titel ‘Toogpraat’. Ook kunnen groepsrondleidingen worden aangevraagd op info@muboboxtel.nl.

Beeld: persbericht Museum Boxtel