De expositie belicht de verhalen van de meer dan 1.800 gevangenen van Kamp Vught die een andere nationaliteit hadden dan de Nederlandse en die afkomstig waren van over de hele wereld. ‘De levenslijnen van duizenden mensen van over de hele wereld kwamen in die oorlogsjaren samen in Kamp Vught. Het maakt duidelijk hoe deze plek een van de knooppunten was in een wereldwijd netwerk van vervolging en terreur’, zegt directeur Jeroen van den Eijnde.

Centraal in de expositie staan de levens van zes gevangenen: Anton, Djajeng, Jane, Jules, Kam Hay en Meta. Hier zie je Raden Mas Djajeng Pratomo met zijn vrouw Stennie Gret, die hun leven samen streden tegen onrecht. Pratomo maakte deze foto in 1938 met de zelfontspanner.

Eén ding hebben de zes ‘hoofdpersonen’ met de andere 32.000 gevangenen van Kamp Vught gemeen: allen werden ze tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten achter prikkeldraad. Om wie ze waren, wat ze geloofden of wat ze dachten, of omdat ze simpelweg niet in het ideaalplaatje van nazi-Duitsland pasten. Aan de hand van een persoonlijk voorwerp, zoals een boek of een naaimachine, volg je de route die de gevangenen aflegden, soms duizenden kilometers. Vanuit het perspectief van de gevangene beluister je hun levensverhalen.

Onder hen de bekende Surinaamse verzetsman Anton de Kom , maar ook nog onbekende verhalen, zoals dat van de enige Chinees die in Kamp Vught gevangen werd gehouden of een Russische schaakliefhebber. Naast de zes levensverhalen worden in de interactieve opstelling de vaak bijzondere levensroutes van 74 andere gevangenen belicht. Mensen uit België en Duitsland, uit andere Europese landen en van nog verder weg: de Verenigde Staten, Indonesië of Marokko bijvoorbeeld.

Van den Eijnde: ‘Na onderzoek weten we dat er niet 30, maar 36 verschillende nationaliteiten in Kamp Vught waren. En het verklaart ook feiten die wij voorheen nog niet konden duiden. Hoe het komt dat er 15 Italianen gevangen hebben gezeten bijvoorbeeld, een opvallend hoog aantal. Of het verhaal achter paspoorten uit landen als Ecuador, Paraguay en Honduras. Ze kwamen van over de hele wereld, van België tot Griekenland en van China tot Suriname.’

Beeld: Raden Mas Djajeng Pratomo met zijn vrouw Stennie Gret, Pratomo