Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Deze instelling is verantwoordelijk voor de zorg van het Nederlands erfgoed, boven de grond, onder de grond, onder water en in musea die door vorige generaties is gebouwd of gemaakt en wat nu nog bestaat. Vanuit hun depot heeft ons museum 23 bijzondere historische glas-in-lood ramen in bruikleen gekregen waaronder ramen uit de 19e eeuw.
Een bekende naam uit deze collectie is P.J.H. Cuypers, van hem hebben wij een onderdeel van een kerkraam dat vervaardigd is in 1884. Mogelijk komt dit raam uit de Sint Hippolytuskerk van Cuypers in Delft.
De gehele collectie is zeer divers en kleurrijk. Er zijn zelfs glas-in-lood ramen die nog nooit tentoongesteld zijn. Wij zijn daarom ook bijzonder trots dat u, als bezoeker, deze
unieke collectie in ons museum kunt bewonderen.

Ewout Vis

Ewout Vis maakt wandpanelen en objecten van vlakglas. In het kort duidt hij zijn werk als volgt; “In het breukvlak komt de essentie van glas het sterkst naar voren, hard, scherp en fonkelend.
Deze expressieve kant van het glas is het uitgangspunt van zijn werk. Met de onverwachte schoonheid van dit alledaagse materiaal maakt hij beelden die niet gaan over glas, maar die bezield zijn met het wezen van glas”.

Truusje Kuenen
Glaskunstenares Truusje Kuenen, maakt met grote passie werkstukken van glas-en-lood en tiffany. Naast haar eigen atelier geeft zij vanaf 2008 les bij Creativiteitscentrum De Brink te
Nijkerk. Haar collectie wordt ondersteunt door werken van Greet Termaat, Rita van Rijn en nog meerdere amateurglazeniers.
De een heeft passie voor het traditionele glas-in-lood, de ander loopt warm voor glas-in-lood ramen die we kennen uit de jaren ‘30 huizen en weer een ander gaat voor het vrije werk.