Verborgen verhalen over werken uit de collectie oude kunst van Bonnefanten en hun omzwervingen, voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Met kunst die door de nazi’s werd begeerd.
Boeiende, spannende en soms tragische verhalen worden in deze tentoonstelling verteld. Ze gaan schuil achter de bijna twintig geselecteerde kunstwerken die te zien zijn. Aan de presentatie ging onderzoek naar een specifiek deel van de collectie oude kunst van Bonnefanten vooraf: de Nederlands Kunstbezit/NK-collectie. Het Bonnefanten heeft deze in langdurig bruikleen van de Nederlandse staat. De NK-collectie bestaat uit kunstwerken die na de Tweede Wereldoorlog teruggeven (gerecupereerd) zijn aan Nederland. Dit waren kunstwerken die in Nederland zijn geroofd, verkocht, of verkocht onder druk, door of in opdracht van nazi-prominenten.
Verborgen verhalen
De getoonde werken hebben naast hun kunsthistorische verhaal nog veel meer interessants te vertellen over roof, verkoop uit vrije wil of verkoop onder druk rond de Tweede Wereldoorlog. Het zijn verborgen verhalen, die alleen met grondig herkomstonderzoek ontrafeld kunnen worden. Ze gaan over de vooroorlogse eigenaren (o.a. de Nederlandse kunstverzamelaars Lanz en Goudstikker en de Weense familie Rothschild), de kunsthandel rond WOII en het verblijf van de werken in Nazi-Duitsland als gevolg van de verzameldrift van onder andere Hitler en Göring. Na de oorlog volgt niet zelden het verhaal van een decennialange zoektocht naar de rechtmatige eigenaren. Een lastige opgave, die meermaals heeft geleid tot teruggave oftewel restitutie, maar soms ook jarenlang voortsleept en niet zelden inzet is van juridische strijd