Tentoonstellingen aanmelden

Kunst tussen de Kassen

Westlands Museum, Honselersdijk

Het kassenlandschap van het Westland heeft vele kunstschilders geïnspireerd, zowel in het verleden als in het heden. Van die uitingen zijn nu de 26 meest aansprekende geselecteerd, die voor het eerst zichtbaar worden gemaakt voor het grote publiek. De schilderijen zijn namelijk afkomstig van particuliere Westlandse verzamelaars, die ze eenmalig in bruikleen hebben gegeven.

De tentoonstelling toont schilderijen die tussen 1900 en nu gemaakt zijn, waarbij er globaal drie perioden te onderscheiden zijn. De eerste periode betreft de traditionele tuinbouw zoals die in de eerste helft van de twintigste eeuw werd uitgeoefend. We zien schilderijen van Han Krug en Johan Bolling met ‘plat glas’, druivenserres, buitenteelt en Westlandse schuiten met vracht.

In de periode daarna kwam de modernisering op gang. Nogal wat Haagse schilders bezochten het Westland omdat zij geïnspireerd werden door deze in hun ogen ‘industrialisatie van de tuinbouw’. Uit deze periode stamt de term ‘Glazen Stad’, het aaneengesloten kassengebied met een woud van schoorsteenpijpen. Deze schilders worden nu tot de Nieuwe Haagse School gerekend. Ze sloten zich in de jaren vijftig en zestig aan bij clubs als Verve, Fugare of de Posthoorngroep en werden in hun werk geïnspireerd door Franse kunstenaars. In de expositie zijn onder andere werken te zien van Herman Berserik, Kees Andrea en Hubert Bekman. Ze geven prachtig weer hoe kunstenaars als ‘buitenstaanders’ naar kassen en ons tuinbouwgebied keken.

De geometrische vormen die tuinbouwkassen opleveren, waren en zijn nog steeds een geliefd onderwerp voor kunstenaars. Ook hedendaagse kunstenaars, zoals Hans Versfelt, Martin Groen, Paul Kerrebijn en Tiny van der Sar worden door die vormen geprikkeld, al geven de tot nostalgie stemmende oude kasjes of producten zoals druiven hen ook regelmatig inspiratie.

De expositie wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van het Westlands Museum en de stichting Kunstmuseum Westland. Laatstgenoemde stichting wil meer aandacht voor Westlandse kunst en de belangstelling hiervoor bevorderen.

Van 2 apr 20 21

t/m 12 sep 20 21