Tentoonstellingen aanmelden

Kunst van de verstilling

Museum ’t Oude Slot, Veldhoven

Van 11 december t/m 3 januari 2021 zijn in Museum ’t Oude Slot te Veldhoven zeer bijzondere kerstgroepen te bewonderen uit de befaamde collectie van Jacob Graansma. Een verzamelaar met passie voor het bijzondere.

Jacob Graansma verzamelt al vele jaren kerstgroepen. De nadruk ligt op oude groepen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Hij heeft inmiddels een collectie van zo’n 300 groepen. Voor de meeste groepen ontwierp hij een passende achtergrond. Dit in nauwe samenwerking met de Duitse art-designer Christian Wucherpfennig, waarbij de stijl en de uitstraling van de betreffende groep het uitgangspunt is. Hij is ook verantwoordelijk voor de achtergrondschilderingen en bedenkt telkens een concept voor de jaarlijkse exposities door heel Nederland. De samenwerking levert ieder jaar weer een verrassende expositie op met steeds een andere invalshoek op het thema kerstgroep. Graansma is bovendien lid van de vereniging ‘Vrienden van de Kerstgroep’ en redactielid van het verenigingsblad.

Verstilling Voor deze expositie in Museum ’t Oude Slot is een selectie gemaakt van zo’n 50 groepen en een aantal oude papieren ‘vouwkrippen’. De nadruk ligt op de eenvoud en uitstraling van de diverse groepen. Zo is er een o.a. Napolitaanse groep uit 1780 te zien en een groep in de zgn. “Beuroner Stil” van rond 1920. Ze willen vooral de groepen zelf laten spreken, met de wens dat het aanschouwen leidt tot een moment van verstilling en aandacht voor de boodschap die de figuren zelf vertellen.

Beeld: Kunst van de verspilling, Beuron breit © Christian Wucherpfennig

Van 11 dec 20 20

t/m 3 jan 20 21