Groepstentoonstelling met artistieke posities uit Zuid-Afrika en West-Europa
3 februari – 14 maart

Opening op vrijdag 2 februari om 19 uur
in het Künstlerhaus Dortmund, Sunderweg 1, 44147 Dortmund

Wat hebben beïnvloeders van sociale media gemeen met mijnwerkers in Zuid-Afrika en het Ruhrgebied? Zijn de lichamen en geesten van mensen vandaag de dag een soort mijn geworden, waarvan de innerlijke hulpbronnen, zoals hun dromen en emoties, worden gevormd door consumptie en arbeid en worden toegeëigend door bedrijven? Met dit soort vragen onderzoeken de kunstenaars in de tentoonstelling vormen van extractivisme in de 21e eeuw.

Het samenbrengen van Noord en Zuid maakt het mogelijk om na te denken over het verband tussen de winning van natuurlijke hulpbronnen en de innerlijke aard van de mens. De discussie over deze twee niveaus onthult ook interessante parallellen tussen Zuid-Afrika en het Ruhrgebied.

Kunstenaars
CUSS Groep
Pia vom Ende
Ângela Ferreira
Katarina Jazbec
Andy Kassier
Christian Kölbl
Johannes Leidenberger
Tokolos Stencil Collectief
Helena Uambembe
Salvatore Vitale

Curator
Julian Volz

Concept tentoonstelling
Julian Volz in samenwerking met Christian Kölbl

De tentoonstelling maakt deel uit van de “Curate!” curatoriële subsidie die voor de eerste keer wordt toegekend door Künstlerhaus Dortmund.

100 jaar Waschkaue
Inner Mining / Outer Mining is de eerste van drie jubileumtentoonstellingen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Künstlerhaus Dortmund. Het gebouw werd in 1924 gebouwd als washuis en bedrijfsgebouw voor Schacht Westfalia en werd later gebruikt als kantoorgebouw voor Westfälische Wohnstätten AG, als administratief hoofdkwartier van Deutsche Edelstahlwerke en recentelijk door de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen en Kunsten voor Design. Studenten van deze school bezetten het gebouw en vochten voor de huidige status, zelfbestuur. In 1987 werd het Künstlerhaus gerenoveerd en verbouwd met fondsen van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de stad Dortmund en Sparkasse Dortmund. Als onderdeel van de jubileumtentoonstellingen is er een programma met acteurs uit de geschiedenis van het gebouw.