Van 13 mei t/m 25 juni toont Pictura in alle vier zalen een terugblik op leven en werk van Martin Tissing (1936-2018). Tissing wordt gerekend tot de belangrijkste en meest invloedrijke moderne kunstenaars van Noord-Nederland.  Hij was de laatste van de generatie jonge kunstenaars die zich in de jaren vijftig en zestig afzetten tegen de Ploeg en streefden naar een nieuwe kunst in Groningen, waarbij hij zich liet inspireren door de lyrisch-abstracte kunst van Jaap Nanninga en de schilders van de École de Paris. Zijn karakteristieke stijl ontwikkelde hij in de loop van de jaren tachtig, onder invloed van jonge Italianen als Mimmo Paladino en, met name, Nicola de Maria.

De schilderijen en aquarellen van Martin Tissing worden gekenmerkt door een fijnzinnig kleurgebruik en een poëtische sfeer, waarin hij, in zijn eigen woorden, trachtte te komen tot ‘gestolde stilte’ en waarin het contemplatieve karakter wordt versterkt door verwijzingen naar sterren, kosmos en elementen uit het boeddhisme. Daarmee maakte hij ‘poëtische kunst in een onpoëtische tijd’, die desondanks, of misschien juist daarom, een breed publiek aansprak.

Als hommage aan Martin Tissing toont Pictura in een verkooptentoonstelling een uitgebreide selectie uit zijn artistieke nalatenschap, van jeugdwerken uit de vroege jaren zestig tot zijn laatste schilderijen zes decennia later.