Tentoonstellingen aanmelden

Kunstmuseum x Eurovisie Songfestival 2021

Kunstmuseum Den Haag, Den Haag

Als kers op de taart zal Kunstmuseum Den Haag op 5 juni naast een gloednieuw tentoonstellingsprogramma ook maar liefst negen Songfestival-outfits tonen. De spectaculaire ontwerpen van eigen bodem gedragen door de vrouwelijke presentatoren en enkele Nederlandse artiesten zijn t/m 11 juli 2021 te bewonderen in de Erezaal van het museum.

Te zien is bijvoorbeeld de petrolkleurige jurk die presentator Chantal Janzen droeg tijdens de tweede halve finale en de adembenemende lila japon die ze onverwachts aanhad voor de puntentelling, beide ontworpen door Claes Iversen. Maar ook krijgen bezoekers een sprankelend donkerblauw ontwerp van David Laports hand te zien, gedragen door presentator Nikkie de Jager (NikkieTutorials) tijdens de eerste halve finale. Laport creëerde bovendien het tweedelige ensemble bestaande uit glanzende pailletten dat presentator Edsilia Rombley aanhad tijdens de eerste halve finale. Naast deze uiterst elegante creaties, worden er ook nog vijf spetterende outfits van ontwerpers MARTAN en Sjaak Hullekes getoond. Deze zijn tijdens de intervalacts gedragen door artiesten Glennis Grace, Eefje de Visser, Pieter Gabriel en winnaar van het Eurovisie Songfestival 2019, Duncan Laurence.

Diek Pothoven, Head of Fashion van het Eurovisie Songfestival 2021, heeft in samenspraak met de presentatoren en hun vaste stylisten uitsluitend gekozen voor Nederlandse ontwerpers. In het TextielMuseum in Tilburg zijn zeven andere Songfestival-creaties van hun hand te bewonderen. Kunstmuseum Den Haag en het TextielMuseum zijn beide partner van Modemuze, een vooraanstaand Nederlands platform voor mode en kostuums.

Beeld: Claes Iversen avondjurk, gedragen door Chantal Janzen tijdens de tweede halve finale van het Eurosong festival, 2021. Foto Chris Philippo/NPO/NOS/AVROTROS

 

 

Van 5 jun 20 21

t/m 11 jul 20 21