Illustraties kunnen er simpel uitzien, maar er gaat vaak een lange zoektocht aan vooraf. Dat geldt ook voor het werk van Marjolein Krijger, dat van 1 april tot en met 27 augustus 2023 te zien is op haar expositie ‘La Parade’ in Speelgoedmuseum Op Stelten in Oosterhout.

Na haar studie aan de Kunstacademie in ’s-Hertogenbosch (1985) werkte Marjolein (Hilversum, 1961) als kinderboek-illustrator in opdracht van verschillende uitgeverijen. Haar eerste prentenboek ‘Mannetje zoekt een nieuwe hoed’, uit 1995 en bekroond met een Unicef Award, is toonaangevend voor het verdere verloop van haar werk.

De stijl van Marjolein Krijger laat zich het beste omschrijven als ‘grafisch illustratief’. Ze combineert technieken en laat zich inspireren door bijzondere materialen en thema’s. Vooral karton als restmateriaal heeft haar interesse. Ze probeert het karton in zijn waarde te laten en verbeeldt verhalen in ruimtelijke illustraties, waarbij handgeschreven tekst een belangrijke rol speelt. De gelaagde platen en dozen prikkelen de fantasie en laten ieder voor zich een eigen verhaal tot leven komen.

Geraakt door de kwetsbare schoonheid van het ‘Humpty Dumpty Circus’, één van de pareltjes van het speelgoedmuseum, voelde Marjolein de uitdaging om hier haar eigen vertaling van te maken: “Hoe mooi is het als verschillende materialen in vorm en beweging elkaar als een acrobaat in evenwicht kunnen houden, sterk genoeg om het danseresje te kunnen dragen.” Het resultaat is prachtig en uw bezoek meer dan waard!