Tentoonstellingen aanmelden

Lage Landen – Schatten uit het Rijks

Museum Gouda, Gouda

Tip van Museumtijdschrift:

Groene oevers, boerderijen aan de horizon en erboven een dik wolkendek, waar zonlicht doorheen prikt dat weerkaatst op een sloot: op het schilderij Huisje aan een sloot van de Haagse Scholer Anton Mauve (1838-88) herkent men het typisch Nederlandse landschap. De reizende tentoonstelling ‘Lage Landen’, die in Gouda de laatste halte heeft bereikt, toont hoe de unieke Hollandse landschappen al eeuwenlang kunstenaars inspireren. Van zeventiende-eeuwse meesters die een geromantiseerd plattelandsleven schilderden tot negentiende-eeuwers die de natuur introkken om woeste landschappen op het doek te zetten. De 38 ‘schatten uit het Rijks’ die in de voorgaande steden al te zien waren, zijn in Gouda aangevuld met soortgelijke schilderijen uit de eigen collectie. Daarbij maakte het ontwerpersduo Atelier NL speciaal voor deze laatste editie een glas-in-loodraam van zand uit verschillende gebieden van de Lage Landen. Waan je in de vier intieme zalen in de wereld van de landschapskunstenaar en leer het Nederlandse landschap kennen, want: zoals Abdelkader Benali op de audiotour zegt, “wie het Nederlandse landschap kent, kent de Nederlander, en uiteindelijk ook zichzelf”.

Beeld: Anton Mauve, ‘Huisje aan een sloot’, ongedateerd, Rijksmuseum

Drassige polders, ruige duingebieden, vlakke rivierlandschappen en woeste heidegronden. Door de eeuwen heen schilderen kunstenaars het veelzijdige Nederlandse landschap. Wie naar hun schilderijen kijkt, herkent ze als ‘typisch Nederlands’.

Lage Landen is een reis door vier eeuwen Nederlandse landschapsschilderkunst met maar liefst achtendertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum. Deze reizende tentoonstelling ging van Zutphen, Hoorn, Harlingen naar Bergen op Zoom en sluit af in Museum Gouda.

Van 23 jun 20 19

t/m 27 okt 20 19